Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

7 skridt til et stærkt immunforsvar!

13. March 2015 - Børn * sundhed * Urtemedicin * Børn
Af: Rikkeliva Holm
7 skridt til et stærkt immunforsvar! artikel af Rikkeliva Holm

Du kender det sikkert! Snot, hoste, ørepine og søvnløse nætter. Og lige når du tror, at nu er det overstået, så kommer der tilbagefald. Bekymringerne om dit barns helbred og de mange barn-syge-dage fylder mere og mere. ”Skal vi nu tage til lægen eller ej?”, ”Skal vi sige ja tak til endnu en penicillinkur?”, ”Hvem kan vi få til at passe?” osv.

Det er ikke sjovt!

Heldigvis behøver det ikke at være sådan. For du kan sagtens styrke dit barns immunforsvar og undgå de utallige sygedage.

Her får du de 7 vigtigste skridt til et stærkt immunforsvar!

#1 Styrk tarmfloraen

Hvis du kun skal gøre én ting for at styrke dit barns immunforsvar, skal du have fokus på at optimere fordøjelsen med en sund tarmflora.
I vores tarmsystem befinder der sig over 10 gange så mange bakterier, som der er celler i vores krop. Bakterierne i tarmen udgør det, vi kalder for tarmfloraen. Der er både gavnlige bakterier og uvenlige bakterier. De gavnlige bakteriers opgave er bl.a. at hjælpe kroppen med at fordøje den mad, vi spiser, optage næringsstofferne fra maden og danne vitaminer og fedtsyrer, som er essentielle for en velfungerende krop.
Måske har du hørt, at 70% af immunforsvaret sidder i tarmen, og det er faktisk de gavnlige bakterier, der holder styr på tropperne her. Hvis der ikke er nok af de gavnlige bakterier og måske overvækst af uvenlige bakterier og svampe, bliver kroppen sat på prøve, og immunforsvaret vil blive svækket. Derfor er det utrolig vigtigt at tilføre masser af gode bakterier i form af probiotika, som kan købes i helsekosten og evt. supplere med fermenterede grøntsager dagligt som fx hjemmelavet surkål, mælkesyregæret juice og gammeldags gærede pickles. Du får opskriften på Easy-peasy surkål til slut i artiklen.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Særlig sensitive børn, gør følsomheden til en styrke

#2 Undgå sukker og ”ikke-mad”

Kosten har en stor betydning for immunforsvaret! Hvis dit barn spiser mad, der belaster kroppen, vil den have travlt med at skille sig af med alt skidtet fra maden, og der vil ikke være ressourcer og næringsstoffer nok til at opbygge et stærkt immunforsvar. Sig derfor farvel til sukker, fast food og billige færdigretter.

Sukker skaber inflammation i kroppen. Inflammation er betændelse og svækker immunforsvaret. Sukker er desuden mad til de uvenlige bakterier i tarmen. Spar på eller drop helt hvidt sukker, slik og is og vælg i stedet naturligt sødt i form af friske og tørrede frugter og lav lækre sunde kager og is heraf.

Sørg også for at dit barn får så mange grøntsager som muligt – både rå og tilberedte. Grøntsager virker antiinflammatorisk og indeholder masser af vigtige vitaminer, mineraler, antioxidanter og phytonæringsstoffer.
Vær også opmærksom på, at mælk og gluten kan være et problem for mange børn. Mange børn med gentagne betændelser, særligt mellemørebetændelse, har gavn af at droppe mælkeprodukterne helt, fordi mælk indeholder slimdannende stoffer. Gluten kan skabe problemer i fordøjelseskanalen og dermed ubalance i tarmfloraen. Dit barn kan selvfølgelig også have andre intolerancer, som kan svække immunforsvaret. Hvis du har mistanke om, at det er tilfældet, kan det være en god idé, at få lavet en intolerancetest hos en kompetent behandler.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Den fyldte smertekop

#3 Tilskud af D-vitamin

D-vitamin er et af de vigtigste vitaminer for immunforsvaret. Det er faktisk først de seneste år, man har fundet ud af, hvor store doser kroppen egentlig har behov for. D-vitamin indgår i dannelsen af de immunforsvarsceller, der kaldes T-lymfocytter. Helt specifikt booster D-vitamin dannelsen af de T-lymfocytter, der kaldes T-dræberceller. Deres funktion er at dræbe bakterier og vira ved hjælp af giftige biokemiske stoffer, der slår mikroorganismerne ihjel. T-dræbercellerne er derfor en vigtig del af immunforsvaret. D-vitamin er også vigtigt for optagelsen af calcium og for opbygning og vedligeholdelse af stærke knogler. På den lange bane beskytter D-vitamin mod cancer, så der er mange gode grunde til at få nok D-vitamin. Den generelle dosis for børn er 1000 i.u. dagligt, men der er meget stor forskel på, hvor meget D-vitamin vi har behov for, så det kan være en god idé, at få det målt hos lægen eller ved en selvtest.Det er en god idé, at få en kvalificeret behandler til at hjælpe med at tolke resultatet.

#4 Tilskud af C-vitamin

C-vitamin er et andet vigtigt vitamin for immunforsvaret. Det er en stærk antioxidant og styrker immunforsvaret her og nu. Det er et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det kun er i kroppen nogle timer, hvorefter det skylles ud igen med urinen. Det er derfor en god idé at tage den daglige dosis over flere gange i løbet af dagen.
Mange mennesker har brug for meget mere c-vitamin, end den generelle terapeutiske anbefaling og især meget mere end ADT, som blot er på 80mg for voksne.

Vejledende doser:

1-2 år: 200-600mg

3-6 år: 600-1200mg

7-12 år: 1200-3000mg

12 år + : 2000-5000mg

Det er vigtigt at vide, at sukker hæmmer optagelsen af c-vitamin, så hvis dit barn ofte bliver syg, er det en rigtig god idé at droppe sukker helt - også alt det skjulte tilsatte sukker.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Har du et indigo eller krystalbarn

#5 Omega 3

Omega 3 virker antiinflammatorisk og hjælper kroppen med at bekæmpe alle former for betændelser og inflammationer. Det er en god idé for alle at tage et tilskud af omega-3 hver dag. Jeg anbefaler Omega 3 olie og Cod Liver Oil fra Nordic Naturals, der har et højt indhold af EPA og DHA, som er frie fedtsyrer på triglyceridform. Du kan supplere med hørfrøolie eller anden vegetabilsk omega 3, der indeholder omega 3 i form af ALA. Det er dog vigtigt at vide, at ALA er et forstadie til EPA og DHA og ikke kan benyttes direkte af kroppen, men skal omdannes til frie fedtsyrer først. Omdannelsesprocessen er på 27 skridt og hvis bare ét af de essentielle enzymer i omdannelsen ikke er til stede, får kroppen ikke nok omega 3. Derfor er det ikke nok at få omega 3 fra vegetabilske kilder som hørfrøolie. Men du kan sagtens kombinere de to former. Jeg anbefaler at skifte mellem Omega 3 olie og CodLiver Oil begge fra Nordic Naturals, da forholdet mellem EPA og DHA er lidt forskelligt. Cod Liver Oil er den bedste til spædbørn.Dosis til børn: ½ tsk. dagligtUnder sygdom kan du godt fordoble dosis i 2-3 dage. Nogle mennesker har behov for langt større mængder omega 3, men terapeutiske doser må kun tages i samarbejde med en kvalificeret behandler.

#6 En god multivitamin

En multivitamin indeholder et bredt spekter af vitaminer og mineraler. Vores krop har brug for hele spektret for at holde sig sund og rask. I forhold til at opbygge et stærkt immunforsvar, er det udover D- og C-vitamin særligt A-vitamin, zink, selen og jern, der er essentielle. Det mest optimale ville være, hvis vi kunne spise os til alle de gode næringsstoffer, vi har brug for gennem kosten. Men det er faktisk ikke muligt i dag. Den primære årsag er, at de fødevarer, vi har adgang til i dag, er langt fattigere på vitaminer og mineraler end tidligere.

Når du vælger multivitamin til dit barn, så gå udenom billige vitaminpiller fra supermarkedet og apoteket. De indeholder syntetisk fremstillede vitaminer, der i bedste fald ingen virkning har i kroppen. I værste fald optager de pladsen fra de organiske vitaminer og kan derfor på sigt være årsag til mangel på essentielle vitaminer og mineraler. Selvom det er bekvemmeligt at købe vitaminpiller i supermarkedet, er det simpelthen ikke pengene værd. Når det gælder vitaminpiller, kan du godt regne med, at kvalitet og pris hænger sammen. Den bedste multivitamin til børn på det danske marked er Omnimini, der købes i helsekosten. Den indeholder vitaminer og mineraler i organisk form, som optages bedst af kroppen.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Bliv naturlig Gravid

#7 Søvn og stress

Søvn og stress i hverdagen er to faktorer, som har stor betydning for immunforsvarets evne til at bekæmpe infektioner. Når vi sover, kører organerne på et lavere blus, og kroppen producerer forskellige hormoner, der genopbygger vævet. Alle kroppens celler får en pause, der udnyttes til at udrense og opbygge de naturlige celleskader, der er opstået i løbet af en dag. Jo mere stressede vi er, jo større bliver celleskaderne, og vi har derfor behov for mere søvn til at genoprette vores celler.

Forsøg har også vist, at selv kortere perioder med negativ stress på celleplan halverer mængden af gode tarmbakterier i tarmen. Tarmfloraen har jo som bekendt en afgørende betydning for immunforsvaret, så det er endnu en god grund til at reducere stress og prioritere ro, hvile og masser af søvn.

Immunbooster til tarm og immunsystem:

Easy-peasy surkål

Surkål er genialt! Det indeholder en masse gode bakterier til din tarm og dit immunforsvar. Første gang du kaster dig ud i at lave det, kan det godt tage lidt tid, men når først du har prøvet det et par gange, så er det slet ikke så kompliceret
Det er i hvert fald det hele værd for tarmsundheden og immunforsvaret, da det…

  • skaber balance i tarmfloraen
  • nedkæmper svampe som fx candida
  • hjælper kroppen med at bekæmpe uvenlige bakterier
  • styrker immunforsvaret
  • mindsker inflammation i kroppen
  • heler leaky gut (”utæt tarm”)
  • øger produktionen af vitamin B12 i tarmen
  • mindsker eksem, psoriasis og udslæt
  • gode bakterier ikke ødelægges af mavesyren (som det kan ske med probiotikatilskud)

Surkålen kan spises som tilbehør til en hovedret, blandes i en grøn salat eller bruges som syrlig/salt topping på supper og gryderetter. Hvis det er svært at få selve kålen i dit barn, kan du tilsætte et par spsk. af kålsaften til lidt juice, smoothie eller suppe.

Du skal bruge:

  • 1 patentglas 1,5 liter

  • 2 store hvid- eller rødkålshoveder

  • Uraffineret havsalt

  • Evt. en skoldet sten, et lille glas eller lignende til at ligge oveni kålen, så den holdes under væsken

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - 5 punkter der giver dit barn bedre søvn

Sådan gør du:

Bræk de yderste blade af kålhovederne, skyl grundigt med vand og skær det nederste af stokken. Gem et pænt helt kålblad til at ”pakke” kålen i glasset med.

Snit kålen evt. i en foodprocessor. Den skal ikke rives fint, men snittes groft. Det mindsker risikoen for mug.

Kom den snittede kål i en stor skål og drys med 2 spsk. havsalt.

Ælt og massér saltet godt ind i kålen i nogle minutter til kålen begynder at afgive væske og ’falde sammen’. Mas og tryk godt, så der kommer så meget væske ud som muligt. Sørg for at have helt rene hænder inden du går i gang med kålmassagen.

Smag på væsken der er trængt ud af kålen med ren ske. Det skal minde om havvand i saltkoncentrationen. Hvis det er for salt, tilsætter du mere vand. Hvis det mangler salt tilsætter du blot mere salt og sørger for at det opløses godt ved at ælte rundt i kålblandingen

Skold glasset og gummiringen inden kålen fyldes i. Læg en gaffel eller lignende ned i glasset inden du hælder kogende vand i, så undgår du at glasset springer.

Når kålen fyldes i glasset, er det vigtigt, at den pakkes så tæt som muligt. Fyld kål i 5cm ad gangen og tryk det godt sammen, inden du fylder næste lag i.

Når der er ca. 8cm fra kålen til toppen af glasset, stopper du med at fylde mere kål i.

Hæld nu resten af kålvæsken over i glasset, så der står ca. 4cm vand over kålen. Hvis ikke der er nok væske, kan du tilsætte ekstra saltvand, som du blander ved siden af. Det skal ligeledes have ca. samme saltkoncentration som havvand.

Der skal være ca. 4cm mellem vandoverfladen til toppen af glasset.

Pres det hele kålblad ned over kålen, så alt kål er under vand. For at holde det nede, kan du lægge en sten eller andet tungt ovenpå kålbladet.

Nu skal glasset sættes væk ved stuetemperatur et mørkt sted, hvor kålen fermenterer og danner de dejligste mælkesyrebakterier. Glasset skal stå uåbnet i 4 uger. Det kan skumme lidt over de første par dage, så det kan være en god idé at sætte glasset i en dyb tallerken.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Det gør ondt, når vi skælder ud

Kunne andre i dit netværk have glæde af at læse Rikkeliva Holms artikel? Så del gerne artiklen på de sociale medier.

Gemmer din stemme...

Endnu ikke bedømt. Du kan være den første!

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+