Hjælp os med at udbrede kendskabet til alternativ behandlng ved at fortælle din succeshistorie om alternativ behandling eller publicere din artikel i MOOLA Magasinet

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Nærvær og mild berøring giver helbredelse til kroppen

8. september 2017 - Massage * Fysiurgisk Massage * Personlig udvikling
Af: Lisbeth Olesen
Nærvær og mild berøring giver helbredelse til kroppen. Artikel af Lisbeth Olesen

Aldrig har der været så meget uro i verden, og aldrig har der været så mange stressede, angste og deprimerede mennesker i Danmark som nu.

Dykker vi ned i statistikkerne og ser på, hvor mange der reelt vil opleve tegn på psykiske mistrivselstegn i løbet af et år, så er tallene skræmmende.

Mellem 700.000 og 800.000 voksne danskere vil i løbet af et år opleve symptomer, som svarer til kriterierne for en psykisk lidelse som angst og depression.

Godt 400.000 vil opleve symptomer på angst, og angst er den største enkeltstående årsag til nye tilkendelser af førtidspension. Omkring 300.000 vil mærke tegn på en depression (Psykiatrifonden 2015).

Måske har du også selv oplevet stress, angst eller depression eller haft det tæt inde på livet gennem et familiemedlem, en kollega eller en veninde.

De klassiske symptomer på mental eller følelsesmæssig ubalance er:

 • tankemylder

 • spændingshovedpine

 • sårbar og let til tårer

 • rastløs og svært ved at slappe af

 • urolig og mange bekymringer

 • ked af det og ensom

 • søvnbesvær og træthed

 • fordøjelsesproblemer

Der er mange muligheder, når det handler om at gøre en indsats for selv at skabe en rolig, fredfyldt og let indre tilstand.
Undgå at bruge mad eller rødvin som 'medicin'.
Ja, det dulmer, men er stærkt vanedannende og skaber desværre kun kortvarig lindring. Det samme gælder shopping, spil eller sociale medier. Det handler om at finde en god balance, så det ikke bliver for meget af det gode og tager over som en afhængighed.

Vi har behov for at kunne finde indre ro, fred, hvile og afslapning for at leve og ikke kun overleve i hverdagen. Det handler om at tage ansvar for at skabe balance mellem at være aktiv og passiv, så er din krop faktisk temmelig intelligent og sørger selv for at reparere og regenerere - tydeligst, når vi sover.

Vidste du, at nærvær og mild berøring stimulerer frigørelsen af oxytocin. Oxytocin, som også kaldes for kærlighedshormonet eller krammehormonet, fordi det f.eks. udskilles efter 30 sekunders krammeri og virker beroligende og revitaliserende på kroppen, fordi det hæmmer frigørelsen af stresshormonet kortisol.

Dette gør hormonet oxytocin ved kroppen:

 • Angst og bekymring dæmpes

 • Blodtrykket daler

 • Pulsen daler

 • Smertetærsklen øges

 • Blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres

 • Optagelsen af næringsstoffer fra kosten forbedres

 • Fordøjelsen fremmes

 • Sårhelingstiden halveres

 • Immunforsvaret styrkes

 • Kolesteroltallet bliver sundere

 • Aggressivitet og vrede dæmpes

 • Du beroliges og bliver afslappet

Der findes mange gode måder til at berolige krop og sind, f.eks. ved massage og blid berøring.

Massage og blid berøring (nusseri) hjælper kroppen til at afspænde, hvilket i sig selv reducerer udskillelsen af stresshormonerne adrenalin og kortisol og øger vores kropslige bevidsthed, hvilket gør det meget lettere at mærke sig selv - og andre på.

Berøring får også kroppen til at udskille stoffet dopamin, ligesom det udløser signalstoffet serotonin. Alt sammen "Guf for centralnervesystemet", når det handler om at reducere stress og opnå indre ro og hvile i kroppen.

Prøv selv at tænke tilbage på de gange, hvor du har fået eller givet blid, langsom og nænsom berøring med 100% nærvær, og oplevet at tankerne flyder bort, tid og sted bliver ligegyldigt. I er bare til stede i nuet - uden at tænke.

Det handler om at øge antallet af disse flowoplevelser, der gør os nærmest lykkelige. Bare det at give og få udelt opmærksomhed fra nænsomme og kærlige hænder, der billedligt talt kærtegner både din krop og psyke. Hvornår har du sidst rørt din elskede på en måde, der gør jer helt salige og frydefulde med søde gys i nakken og velvære med gåsehud?

Det er vidunderligt at være i fysisk nærkontakt med dem, vi holder allermest af. Berøring styrker vores immunforsvar, gør os sundere og psykisk stærkere. Det er nærhed mellem kærester. Alternativt nærheden mellem dig og dit kæledyr. Eller mellem dig og den, du betaler for afspændingen.

Hvornår har du sidst forkælet dig selv med en afspændende massage? Måske er det tid til, at du bare betaler, lægger dig på briksen og nyder at blive nusset om.

Hvis du ikke kan overskue at blive berørt på hele kroppen - nogen gange er vi så stressede, at det er for overvældende at ligge nøgen eller kun iført undertøj. Så er det værd at overveje en afspændende ansigts- og hovedbundsmassage, hvor du, ligesom ved zoneterapi på fødderne, får en behandling, der afspænder og revitaliserer hele kroppen, mens du beholder tøjet på og ikke behøver bekymre dig om, hvorvidt du eller dit tøj bliver fedtet ind i olie.

Andre værdifulde ting, som du gerne må sikre dig meget af i dit liv for at holde dig selv mentalt og fysisk sund og rask, er:

 • nære og dybe samtaler

 • kys, knus og kram

 • god sex

 • sund mad

 • hård, kortvarig styrketræning eller en løbetur

 • karbad/spa

 • dybe vejrtrækninger i frisk luft

 • gåture i naturen ved skov og strand

 • søvn og hvile

En god bog om emnet er: ”Afspænding, ro og berøring” af forsker og professor i fysiologi Kerstin Uvnäs Moberg.

 

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 3 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

ER MOR 'DEN BEDSTE I VERDEN'? Artikel af Marie Moesgaard
Familie - 3. november 2017
Af: Marie Moesgaard

Min far gik til fødselsforberedelse. Ikke ligesom min mand gik til fødselsforberedelse sammen med mig, da vi ventede vores første...

DET ER IKKE DIN SKYLD! Artikel af Umahro Cadogan
Ernæring - 3. november 2017
Af: Umahro Cadogan

Uddraget er fra Umahros nye bog 'FRA SYG TIL RASK': Din guide til at blive rask igen eller få det bedre. Bogen udkommer d. 8....

Er en aminosyremangel grunden til din tristhed? Artikel af Chloe Bjoerk
Detox & udrensning - 3. november 2017
Af: Chloe Bjoerk

Kender du til aminosyrer? Hvis ikke, så har du noget vigtigt at lære her. Aminosyrer er din krops byggestene, altså elementer,...

Bare mor er glad. Artikel af Lisbeth Olesen
Familie - 3. november 2017
Af: Lisbeth Olesen

"Manden har mere brug for kvinden, end kvinden har for manden" udtalte mandeforsker og psykolog Svend Aage Madsen her i sommer i...

Den perfekte opdragelse? Artikel af Rose Maimonide
Familie - 3. november 2017
Af: Rose Maimonide

”Men hvad er egentlig opskriften på den gode opdragelse? Og kan den nogensinde blive perfekt?” Sådan lød det indledende...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Nyhedsbrev

GRATIS Online magasin

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+