Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Detox dit sind

13. January 2017 - Detox & udrensning * Personlig udvikling
Af: Hanne Paludan Kristensen
Detox dit sind. Artikel af Hanne Paludan Kristensen

Jeg står foran spejlet. Jeg er ikke tilfreds. ”Nu skal det være!” tænkte jeg d. 14. oktober 2016, ”Nu skal jeg simpelthen smide de 10 kilo, og denne gang skal det holde. Jeg starter til nytår!”

Kunne det være fra dig disse ord kom ?
Og hvis du har sagt sådan et utal af gange, så er du måske også en af dem, der fristes til at kaste sig over en 14-dages juicekur eller et 30-dages kålsuppe-helvede i detoxens hellige navn?!

For nu mener du det for alvor, og det skal helst gå lidt tjept.

...Men det virker bare ikke rigtigt...
Du ved i hvert fald, at det ikke virker for dig, hvis ikke det er første gang, du tager sådan en kur.
Generelt er lyn-kure en rigtig dårlig og uholdbar løsning, og de er ikke naturlige for kroppen.

På kant med livet

Min egen erfaring er, at hvis jeg virkelig ønsker noget, hvis jeg virkelig vil det helt ind i knoglemarven, så venter jeg ikke til på mandag eller til næste måned eller til årsskiftet.Så går jeg i gang med det samme, jeg holder skansen i den tid det tager, og så virker det!Men så skal jeg virkelig også ville det med liv og sjæl.

Det vil altså sige, at når noget virkelig bliver vigtigt for mig, så bliver viljestyrken helt enorm og kan dermed holde længe nok til, at jeg kan nå at skabe en ny vane omkring det, jeg gerne vil ændre på.

Så vigtigt har vægttab -åbenbart- aldrig været for mig, for det er i hvert fald ikke lykkedes at gennemføre det på viljestyrken alene, og det tror jeg gælder for langt de fleste.
Viljestyrken rækker ikke, for det er simpelthen ikke vigtigt nok for os. Vores liv afhænger ikke af det.

Det sidste 1 ½ års tid har jeg været igennem en utrolig forvandling, hvor jeg har vendt op og ned på rigtigt mange ting. Det være sig alt fra mit syn på mig selv til mit ”money-mindset”, hvis man da kan kalde det det.
Jeg har for alvor taget ejerskab over mit indre og fået gjort noget ved min mentale sundhed, som ellers har skrantet stort set hele mit 43-årige liv.
Det har været præget af lavt selvværd, endeløse negative tanker og selvdestruktive adfærds-, handle-, og reaktionsmønstre.
I bund og grund var hele min personlighed bygget på et vaklende fundament af manglende kærlighed til mig selv, uden at jeg egentlig vidste, at det var dét, det handlede om.
Men i marts 2015 bød livet mig på atter en kæmpe nedtur, som mit svage fundament -igen- ikke kunne bære, og det resulterede i et ønske om at forlade denne her dejlige jord en gang for alle...
Gud ske lov endte det ikke sådan, fordi jeg har et rigtigt godt netværk, der sørgede for, at jeg fik hjælp.

LÆS OGSÅ Lever du et meningsfyldt liv?

Men jeg var helt ude på kanten af livet og stå... Endnu en gang...
Forskellen på denne gang og alle de andre gange jeg har været en tur nede og bide i græsset, var, at jeg fik nok...

Jeg vidste med mig selv, at det ikke kunne fortsætte sådan længere, og at jeg måtte ændre mig, hvis jeg ville gøre mig forhåbninger om ikke at få de samme drag over nakken af livet, igen og igen.

Og det er præcis der vi skal hen, også når vi snakker sundhedsmæssige ændringer, hvis viljestyrke alene skal kunne klare opgaven.
Viljestyrke holder kun så og så længe, medmindre du virkelig har fået nok af ”dit gamle jeg”.
Så hvis de ændringer, du ønsker, er det allervigtigste for dig -og for din overlevelse- lige nu og her, så vil du formentlig kunne klare en livstilsændring på ren viljestyrke, fordi den muligvis vil kunne holde længe nok til at kreere en ny vane.

Når du skal skabe ændringer -altså nye vaner og mønstre- i dit liv, så kræver det nemlig rigtigt mange gentagelser. Som i rigtigt mange. Det tager desværre ikke 21 dage, som rigtigt mange går og prædiker. Det tager meget, meget længere tid. Det siger jeg ikke for at tage modet fra dig, det siger jeg, fordi det er sandt, og når man kender sandheden, så føler man sig ikke som en kæmpe fiasko, når man stadig synes, det hele er lidt udfordrende selv efter ”De Gyldne 21 Dage”. Og det er vigtigt ikke at føle sig som en fiasko, hvis man skal bevare sin motivation og måske ligefrem med tiden finde glæde ved udfordringen.

Hvis det dog bare tog 21 dage.
Hallelujah!

Næsten alle mennesker ville kunne holde til hvad som helst i 3 uger.
Så langt kan viljestyrken nemlig godt hales, og nogle kan endda trække den i nogle måneder.
Men så begynder de fleste at give efter for de gamle dårlige vaner, medmindre man altså har stået der på kanten, hvor man virkelig har fået nok, som jeg nævnte før.

De fleste, der har prøvet at slanke sig og/eller at kvitte sukkeret, har sagtens kunne holde sig fra slik og kager i 3 uger, men 95 % af dem oplever ikke, at deres sukkercravings forsvinder eller, at de ikke er fristede af at falde tilbage i det vante spor. Det samme gælder rygning, alkohol og alt muligt andet.
Og derfor holder det ikke med de 21 dage.
Desværre.

For at ændre på en vane skal man faktisk kunne ”holde ud” i mindst 8 måneder eller mere. Det er den tid, det tager at skabe en ny vane.

-Hvis man øver sig hver evig eneste dag vel at mærke. Man skal nemlig op på ret mange gentagelser, før det bliver en vane.

LÆS OGSÅ Detox dine tanker og din hverdag. Få et sundere og mere glædesfyldt liv.

Og det er yderst sjældent, at viljestyrken alene rækker til det. Medmindre det -som sagt- nærmest er liv eller død for dig med den ønskede ændring.

Og selv dét, er ikke engang nok for nogle mennesker.

Der findes massevis af eksempler på folk, der har rygerlunger, kol eller astma, men som alligevel ikke stopper med at ryge, eller folk der får diabetes 2, cancer eller hjertekarsygdomme, og som alligevel ikke stopper sukkerindtaget.

Detox dit sind skrevet af Hanne Paludan Kristensen

Nøglen er kærlighed til og respekt for dig selv

Det er meget lidt kærlighed, man har til sig selv, når man ikke passer bedre på sig selv. Og yderst selvdestruktivt. Selvom man ikke umiddelbart selv mener, at man har nogle problemer med selvkærlighed, så afspejler ens handlinger og mønstre tit et helt andet billede.Både i forhold til hvad vi udsætter os selv for, men også i forhold til hvad vi lader andre udsætte os for.At blive hængende i et usundt forhold med psykisk / fysisk vold, misbrug eller svigt er for eksempel heller ikke ligefrem et tegn på, at man elsker -og respekterer- sig selv synderligt meget.

Pointen, jeg gerne vil frem til, er, at hvis du gerne vil være mere sund eller gerne vil tabe dig, så er viljestyrke alene sjældent nok, fordi den slipper simpelthen op.
Derfor er der brug for flere ”værktøjer” -og i øvrigt en god portion tålmodighed- for at få det til dels at fungere og dels at være langtidsholdbart, og her er ”detox” i form af jævnlige Juice- og kålsuppekure bestemt ikke en del af svaret.

For det første så detoxer kroppen helt naturligt, hvis du begynder at leve sundere.
For det andet er det at give kroppen chok-kure med flydende kost i dagevis både usundt, unaturligt og helt unødvendigt.

Man slår metabolismen og tarmsystemet fuldstændigt ud af kurs, da ingen af delene er beregnet til kost i 100 % væskeform.

Du kan sagtens juice, det er der intet galt i, der er masser af gode grunde til at gøre det, men man skal bare ikke leve udelukkende af grøntsagsjuice hverken i 7, 14 eller 30 dage!
Dine tarme skal have noget at rive i, og det får de altså ikke med en ”for-tygget” kost.
Og hvis din forbrænding skal holdes oppe og i gang, så nytter det altså heller ikke at smide kroppen på smalkost i form af diverse flydende ”mirakel-detox-kure”.

Som jeg var inde på før, så er mange af vores handlinger ikke specielt selvkærlige, og det er her, nøglen til vores succés ligger begravet.

Grundstenen til alt arbejde med dig selv er -først og fremmest- at du elsker dig selv...
Sådan helt oprigtigt. Hvis du synes, det er akavet at sige til dig selv, at du elsker dig, når du kigger på dig selv i et spejl, så er der plads til forbedring. Blot til info.

Selvkærlighed er nærmest byggestenen til alt, hvad der har med dig at gøre. Også din vægt og din sundhed. Hvis du grundlæggende set ikke elsker dig selv, så er det meget svært at gøre noget godt for dig selv i længere tid ad gangen.

Mange flygter fra selvkærligheden ved at kaste al deres kærlighed på deres børn eller deres partner, hvilket er en kæmpe fejltagelse og kan føre mange triste ting med sig, både for børnene, parforholdet og en selv. Men det er en helt anden artikel, som I må have til gode.

Hvordan man lærer at elske sig selv kan du finde utallige af gode bud på i forskellige selvhjælpsbøger, men du kan også finde masser af guld -helt gratis- rundt omkring på nettet:

Jeg har selv en del om emnet på min blog Hjerte Under Ombygning og på min YouTube kanal af samme navn, så det vil jeg ikke komme yderligere ind på her.

Men jeg tror på, at det er helt fundamentalt at lære at elske sig selv for at blive rigtig god til at passe godt på sig selv. Og på andre for den sags skyld.

Det næste skridt

...Er din frie vilje og dine overbevisninger.

Detox kure er baseret på ”forbud”. Jeg må ikke spise dit og dat. Og menneskets natur er nu engang strikket sådan sammen, at vi helst vil det, vi ikke må.

Vi vil nemlig ikke gå glip af noget, og vi vil have vores ret og frihed til at vælge selv.
I det øjeblik jeg siger til dig, at du ikke må tænke på en lyserød elefant, så er det det første, du ser for din indre biograf.

Det samme gælder kure der er fulde af forbud. Når du forbyder dig selv at spise slik, er det det eneste, du har lyst til.

Måske kan du genkende billedet?

Vi vil helst spise det forbudte, både fordi det er vores gode, gamle og trygge vane -og derfor er det det nemmeste- men også fordi vi som mennesker generelt ikke bryder os om forbud. Vi vil have retten til selv at bestemme.

Så her er et lille trick. Et mind-trick om du vil.

I stedet for at sige til dig selv ”Jeg må ikke tænke på en lyserød elefant”, kunne du sige til dig selv ”Jeg vil tænke på en lyseblå elefant”, og voilà! Så har du et set-up ,der rent faktisk kan lykkes.

Så det samme kan du nu forsøge at gøre med hensyn til sundhed og vægttab.
Du kan sige til dig selv: ”Jeg vælger at spise sundt i dag, fordi det er rigtigt godt for mig i længden og giver et resultat, jeg bliver glad for”.

Og der er et hav af andre gode årsager, du også kan bruge som grundlag for dit sunde valg i dag. Det kunne være:

Fordi jeg gerne vil have et godt helbred
Fordi jeg gerne vil være sund
Fordi jeg gerne vil være stærk
Fordi jeg gerne vil blive en bedre og hurtigere løber
Fordi jeg gerne vil være mere frisk
Fordi jeg gerne vil være mere klar i hovedet
Fordi jeg gerne vil leve længere
Fordi jeg gerne vil være rask
Fordi jeg gerne vil have en bedre hukommelse
Fordi jeg gerne vil slippe af med luft i maven
Fordi jeg gerne vil have en fladere mave
Fordi jeg gerne vil have mindre cellulitis
Fordi jeg gerne vil se sundere og bedre ud

Osv. osv. du kan fortsætte listen med alle de grunde, der er vigtige for dig, og som giver mening i forhold til dit mål, så du har lidt at bruge af, når du står overfor et dilemma ved køleskabet eller i supermarkedet.
Det kan også med fordel benyttes, når man er ude og spise, så man ikke altid vælger den tunge, snaskede burger.

Just saying.

Når du kommer forbi fristelser, kan du sige ”Jeg vælger ikke at købe 3 romkugler, selvom det er fristende, fordi jeg synes, jeg fortjener noget, der er bedre for min krop, og jeg er i fuld gang med at gøre noget rigtigt godt for mig selv, og der synes jeg ikke, at romkuglerne passer ind” eller hvilken som helst anden grund, der passer til din bevæggrund for ændringen.
Så du ”snyder” altså din underbevidsthed lidt til at tro, at det er et helt bevidst valg, du træffer, fordi det er det, du har lyst til.

Og så er der done overbevisninger. Dem er du simpelthen også nødt til at ændre på, hvis du skal have succés med at lave om på din livsstil, uanset om målet ”bare” er en generel bedre sundhed , eller det er et decideret vægttab.
Som de fleste nok ved, kan det være gevaldigt udfordrende at snyde sig selv, og man kan hurtigt blive rendt over ende af de indre sukker-fedt-og-junkfood dæmoner, så man er nødt til at have lidt flere værktøjer at arbejde med.

Vi har alle sammen fået ”programmeret” en masse forskellige overbevisninger gennem vores opvækst -nogle af dem mindre gavnlige- som er blevet dybt forankrede i os.
En af de mest almindelige overbevisninger, mange af os har, er for eksempel, at når der skal ”hygges”, så står den på slik, chips, chokolade og junkfood.
Vi har lært, at når vi skal i biffen, er det popcorn, sodavand og store slikposer, og på hyggedage, hvor vi ikke gider lave mad, og hvor vi skal ”forkæle” os selv, så henter vi pizza.
Så hygge, forkælelse og afslapning er altså lig med e-numre, transfedtsyrer, farvestoffer, sukker og tomme kalorier. Det er i hvert fald ikke cherrytomater og selleristænger, der bliver smidt på bordet, når der skal Netflixes, som både krop og sind ellers ville elske -og belønne- dig for på længere sigt.

For at lave om på en indgroet overbevisning som den, er man nødt til i det små at begynde at gøre noget andet, end man plejer. I stedet for at forbyde sig selv at spise slik og pizza, så kan man vælge og sige i dag vil jeg gerne forkæle mig selv med noget min krop vil have gavn af. Så sæt altså din fokus på et bevidst tilvalg fremfor at se på det som begrænsende fravalg.

Jeg ved godt, at det er nemmere i teorien end i praksis, men øvelse gør mester.
Sig det med ord

Vi siger altid højlydt ”Mmmmmmmm, hvor smager det godt!!!” når vi spiser slik eller nybagt kage, men det skal vi også huske at gøre, når vi spiser gulerødder dyppet i hjemmelavet hummus.
Det er en super vigtig del at bruge både ord og handlinger til at give udtryk for, at den sunde mad også er lækker, og når du gør det gentagne gange, så begynder du at få fat i din underbevidsthed, som er alfa omega, når du skal skabe nye vaner og overbevisninger.

Jeg bruger selv meget det der med at sige højt til mig selv ”Ej, den glæder jeg mig til at spise denne her mad”, når jeg for eksempel har lavet en god sund mad med hellefisk på groft rugbrød med masser af salat, hjemmelavet sennepsdressing, godt med krydderier, soltørrede tomater, avokado og oliven on the side.

Yummi!

Så jeg bruger ord ved at sige højt, at jeg glæder mig til at sætte tænderne i den, inden jeg spiser den, og sige ”Mmmmm hvor smager det godt ” mens jeg spiser den, og ”Nej, hvor var det lækkert” efter jeg har spist den, og jeg bruger handlinger ved at tilberede den lækkert og gøre noget ud af det.

Næste træk kan være, at du engang imellem begynder at smække grøntsagsstænger med hjemmelavet dip og nødder på bordet, når der skal hygges, også selvom det måske ikke lige er det, du har mest lyst til, men når først de er fremme, er det som regel ret lækkert alligevel, og så skal man -naturligvis- huske at sige det højt:

”Mmmmmm!!! Hold kæft det er lækkert det her!”

Det handler om at ”lære” sig selv en ny livsstil og lægge den gamle fra sig. Og man lægger bedst den gamle fra sig ved at lære -og tilvælge- en ny, fremfor at ”forbyde” sig selv den gamle.
Kure virker sjældent, og alt for mange mister motivationen undervejs, fordi kure er begrænsende, forbydende og i bund og grund p***** anstrengende.

Du har ikke brug for nogen ”detox”
Du har kun brug for at ”detoxe”, hvis du har inflammation i kroppen, og detox betyder ikke, at du skal leve af flydende kost i 30 dage, men snarere at du skal spise ”rent”.
Spis hovedsageligt økologisk plantebaseret mad. Hold dig væk fra rødt kød og hvis du kan, i en periode, så hold dig helt væk fra kød fra firbenede dyr.
Prøv at undgå grøntsager fra natskyggefamilien indtil din inflammation er væk, skru ned for indtaget af mejeriprodukter og hold nallerne langt væk fra sukker så længe inflammationen raser.

Jeg ved, hvad jeg taler om, for jeg har spist mig til helbredelse af en voldsom betændelse i albuerne, som lægernes eneste løsning på var jævnlige skud med binyrebarkhormon. Ikke en særlig holdbar løsning. Sådan set slet ikke i nærheden af en løsning, men blot symptombehandling.
Jeg gik med denne betændelse i to år, før jeg var så heldig at komme et sted, hvor de vidste, hvad kosten betød for min tilstand. På 5 uger var mine smerter halveret, og på 4 måneder var de helt væk.

Har du brug for at komme sukkerafhængighed til livs, så er den eneste vej frem at begrænse indtaget eller helt at holde dig fra det. Og der kan du blandt andet bruge nogle af de værktøjer, jeg har nævnt, til at hjælpe dig selv.
Undgå for alt i verden light produkter, det er et usundt alternativ, der ”messer” med metabolismen.
I det hele taget, undgå alt for meget forarbejdet mad. Det er fyldt med alle mulige ting og sager, som vi i bund og grund ikke ved nok om. Men vi ved med sikkerhed, at flere og flere mennesker får cancer i alle mulige afskygninger, og vi ved også, at flere og flere får diagnoser som ADHD og autisme, og lur mig om ikke vores kost har en del af den tvivlsomme ære for disse triste statistikker.

Tro på det

Langt hen ad vejen handler det her med at lægge sin livsstil også om mindset.
Og det er i virkeligheden her udfordringen ligger.
Når du køber lightprodukter, så sender du et signal til dig selv om, at du er -eller bliver- overvægtig, hvis ikke du vælger light. Og når du går og tror på den slags, så bliver det også det, der er sandt for dig. Det bliver din virkelighed. Fordi du har gjort den til det.
Jeg ved, at det kan være svært at greje det her, og at mange vil blive dødirriterede, når de læser det.
Men når man fylder sig med madvarer, der er såkaldt ”sukkerfri” og ”fedtfattige”, så kunne man lige så godt stille sig op og råbe ud i universet ”Jeeeeg har et vægtprobleeeeeeeeeeeeeem!!”

Vægttab er i virkeligheden ret simpelt.

Spis mindre.
Bevæg dig mere.

Sundhed er også ret simpel. Spis masser af grønt og sundt fedt, moderat indtag af kød og mejeriprodukter og ganske lidt sukker.
Kortet ned kunne den bare hedde:

Spis sundt
Så bliver du sund.

Men der er så mange komplekse lag i os som mennesker, som vi skal have med os, når vi skal ændre på vores livsstil.
Lagene består af diverse vaner, mønstre, følelser, overbevisninger, meninger, anskuelser, tanker og ikke mindst vores tro på os selv og på, hvad der er muligt for os.

Som Henry Ford sagde ”Hvad enten du tror, du kan, eller du tror, du ikke kan, så har du ret”.

Det handler altså om mindset. Tror du på det? Tror du på dig?
Så i virkeligheden er det slet ikke din krop, der skal detoxes med spinat i væskeform, men dit sind der skal detoxes fra indgroede, misforståede overbevisninger, hvis du vil lykkes med en livsstil, hvor krop og vægt er i harmoni og balance.

Der findes masser af geniale opskrifter på, hvordan man kan begynde at ændre på sit mindset, og masser af gode idéer til hvordan du håndterer cravings, og hvordan du kan tilberede din sunde mad, så den bliver mere tiltalende, og hvis du har lyst til at vide mere om dette, så er du meget velkommen til at kontakte mig og høre om mulighederne.

LÆS MERE OM om event - Krop & Lykke - Vægttab er ikke vejen til lykke, lykke er vejen til vægttab her

Men start med at lære at elske dig selv, sådan rigtigt elske dig selv. Beslut dig for nogle tilvalg om en ny livsstil fremfor endeløse kure med forbud og begrænsninger og understøt dine nye og sundere valg i ord og handlinger. Og husk, du kan finde masser af inspiration og peptalks helt gratis på nettet.

God fornøjelse, jeg hepper på dig!

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.2 af 5. 5 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (2)

 1. Hanne
  Hanne på 18.01.2017
  Kære Eva,
  Hvor er jeg bare glad for at høre det. :) Selv tak. <3 <3 <3
 2. Eva Eline
  Eva Eline på 13.01.2017
  Kære Hanne. Af hjertet tak for fantastisk inspirerende læsning :) Det var præcis hvad jeg havde brug for - TAK <3

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+