Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Hyldebær TINKTUR - oktobers urtemedicin

Hyldebær TINKTUR - oktobers urtemedicin af Hyldemors Have

Hyldebær, hyldemor, mor Hulda... Hyldebær (Sambucus nigra) Få planter i vores folketradition har så mange myter knyttet til sig, som hylden. Kvinden i træet har været omgivet af stor respekt lige siden tidernes morgen, og kigger man i de gamle sagn, står det hurtigt klart for én, at hylden er en umådelig stærk allieret. Hvis man vel at mærke behandler hende ordentligt.

Af Hyldemors Have
2. October 2015 | Blog * Selvudvikling * Kost

Hyldebær, hyldemor, mor Hulda... Hyldebær (Sambucus nigra)

Få planter i vores folketradition har så mange myter knyttet til sig, som hylden. Kvinden i træet har været omgivet af stor respekt lige siden tidernes morgen, og kigger man i de gamle sagn, står det hurtigt klart for én, at hylden er en umådelig stærk allieret. Hvis man vel at mærke behandler hende ordentligt.

Man må altid huske at spørge om lov, inden man plukker hendes gaver. Man må aldrig vende ryggen til hylden. Et hyldetræ plantet nær huset beskytter mod alskens ondskab. Elskende kan bede hyldemor om frugtbarhed, hvis de ønsker sig et barn. På hyldetræet kan man efter aftale sætte sin sygdom. Der findes mange gamle vers og trylleremser der omtaler hyldens magi, og selv H.C. Andersen foreviger Hyldemor og fortæller om hyldens frugtbarhed og spirekraft.

Hyld kendes som lægeplante siden de første skriftlig kilder, og der er ingen tvivl om, at brugen af hylden går endnu længere tilbage. I min egen have vokser der flere hyld end jeg kan tælle. Nogle er med årerne blevet til store træer, andre blot til et helt hyldebuskads. Det betyder, at jeg er så velsignet, at jeg på denne tid af året oversvømmes af de smukke sorte bær - og hvad er mere nærliggende for mig end at lave urtemedicin af dem?

I den tidlige sommer kan vi plukke blomsterne og lave til febernedsættende tinktur (alkoholudtræk) og nu her i efteråret, er tiden kommet til de solmodne bær. Ud over at være en sand superfood som er rig på C-vitamin og de populære antioxidanter, som jeg bruger som suppe, saft, sirup og endda syltetøj - og som giver alle hyldens gode egenskaber videre - laver jeg rigtig meget hyldebærtinktur.

Tinkturen bruger jeg året igennem til at hjælpe kroppen med at forebygge og bekæmpe alle typer af virusinfektioner. Og i det forgangne år har hyldebærtinkturen været en af mine mest foretrukne, når jeg selv eller min familie har haft antræk til forkølelser, ondt i halsen og influenza.

Det er blevet et uundværligt remedie i mit urteapotek!

Opskrift på hyldebærtinktur

  • Et rengjort syltetøjsglas fyldes med modne hyldebær, til glasset er helt fuldt.

  • Bærerne overhældes med 50% vodka, indtil glasset er fuldt.

  • Brug en spisepind eller lign. til at hjælpe vodkaen rundt om bærerne og luftbobler slipper ud.

  • Sæt låget på og stil glasset væk fra sollys.

  • Husk at sætte en mærkat på med navn og dato!

  • Efter 6 uger er tinkturen klar til brug.

  • Bærerne bliver i syltetøjsglasset så længe de er dækket af væske.

Jeg hælder mindre portioner over i pipetteflasker (kan fåes i helsekostbutikker eller lign.) og tager ved behov 4-5 doser om dagen (en pipettefuld er ca. 20-25 dråber - lig en dosis) i et glas juice eller vand. Både børn og voksne kan tage tinkturen, men til børn giver jeg kun halv dosis.

Om vodkaen - Jeg bruger 50% vodka, fordi netop dette alkoholforhold lettest får de aktive stoffer til at vandre fra bærerne ud i væsken. Det kan være svært at skaffe, men Smirnoff har en blå variant, og ellers er det muligt at bestille Koskenkorva (finsk vodka) via forskellige forhandlere på nettet - f.eks. her

Om blåsyre - Mange er bekymrede for de rå hyldebær, men blåsyren som kan give opkastninger dannes eftersignende af cyanbrinteholdige glykosider der sidder i kernerne, og så længe du ikke spiser kernerne) er der ingen problemer. Tinkturer tages desuden i så små doser, at det efter min erfaring ikke bliver et problem.

Husk alligevel at urtemedicin altid skal tages med omtanke - Planter er levende væsner, ikke grønne lægemidler!

Læs mere om mine urtekogerier på hyldemorshave og på facebook her 
Du kan se flere urte-videoer på min YouTube-kanal ”Hyldemors Have”. 

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.6 af 5. 5 stemme(r).

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 
Vil du skrive den sms som fanger ham? Blog af Marie-Louise Bregendahl
Kærlighed - 2. August 2019
Af: Marie-Louise Bregendahl

Hvordan skriver jeg den "rigtige" sms som får ham til at ville have mig ?

Findes prinsen på den hvide hest overhovedet? blog af Marie-Louise Bregendahl
Kærlighed - 30. April 2019
Af: Marie-Louise Bregendahl

Den oversete grund til at du er ulykkelig i dit kærlighedsliv – eventyr.

Hvorfor vil han ikke ha´mig? - MOOLA bloggen med Marie-Louise Bregndal
Kærlighed - 5. April 2019
Af: Marie-Louise Bregendahl

BLOG: "Jeg er hende der modner dem - men aldrig høster frugten" Det var der en skøn kvinde, jeg talte med for nyligt, der...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+