Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Hvad kan vi lære af indianerne?

29. October 2015 - Shamanisme
Af: Maria Lisette - Hyldemorhave
Shamanisme - er det ikke noget med en medicinmand?

Begrebet “shamanisme” lyder eksotisk i de flestes ører. Det skaber hurtigt associationer til romantiske forestillinger om den stolte medicinmand der med farverig fjerprydelse og malet ansigt danser rundt om bålet og påkalder de store ånder. Dermed kan det også hurtigt blive lidt svært at begribe, hvordan vi i Vesten kan bruge shamanismen til noget - udover at drømme os tilbage til svundne tider.

De gamle kulturer

Men det er faktisk sådan, at ser man på oprindelige, naturnære kulturer rundt omkring på hele kloden, så er det animistiske verdenssyn – opfattelsen af, at alting er besjælet, en almengyldig livsanskuelse for langt de fleste folkefærd. “Shamanisme” er blot blevet en akademiske mærkat, der er sat på deres spirituelle traditioner og det magiske håndværk.

Mennesker har til alle tider gået til de største og ældste kræfter med deres spørgsmål og ønsker. De har henvendt sig til træet, til bjerget og stenen. De har anråbt byttedyret og hidkaldt regnen. Fordi de dengang (og stadig i dag) forstod, at mennesket kun kan leve og overleve i tæt forbundenhed og - med gensidig respekt for - livet omkring os.

I dag føler mange mennesker en dyb længsel i sjælen efter at genfinde denne forbindelse til jorden. Vi føler os ude af balance, urolige, hægtet af og i det hele taget afskåret fra den verden der ligger uden for hverdagens endeløse rækker af praktiske gøremål. Men hvad kan vi så bruge disse gamle levemåder til i dag? Kan man virkelig tage de her metoder og bringe dem frem i lyset og gøre dem anvendelige for dig og mig? I den grad, ja!

✽ LÆS OGSÅ OM SHAMANISME: Når de dybe skove kalder… 

Vesten

I løbet af 1980’erne blev de shamanistiske principper tilpasset vores vestlige levevis af amerikanske pionere, som f.eks. antropologen Michael Harner der grundlagde en af “skolerne” inden for ”core shamanism” (kerne-shamanisme, som er shamanisme uden kulturbundne traditioner), Foundation for Shamanic Studies, der i dag har lærere og undervisere en del steder i Nordamerika og Europa. Også her i Norden ved Scandinavian Center for Shamanic Studies, der dog i mange år har arbejdet uafhængigt af hovedorganisationen.

Arbejdet med at omsætte den gamle spirituelle viden til mere tidssvarende, brugbare teknikker indebar års research hos de befolkningsgrupper der stadig havde det animistiske livsgrundlag som deres primære “religion”; både de syd- og nordamerikanske indianere, i Sibirien, hos samerne og de grønlandske inuitter. Selve udtrykket shaman betyder ”den som ved” og stammer fra Evinkifolket i Sibirien. Ud over animismen som fælles træk havde disse kulturer og samfund alle én eller flere “shamaner” (medicinmænd/troldkyndige/kloge mænd og -koner) der arbejdede som bindeled mellem menneskesamfundet og de åndelige verdener.

Begrebet “shamanisme” lyder eksotisk i de flestes ører

Åndeverdenen

For shamanismen er ikke blot endnu en ny “teknik”, åndedrætsmetode, diæt eller meditationsretning. Inden for den moderne shamanisme som den praktiseres mange steder her i Danmark og Norden, anskues verden som bestående af den fysiske verden, som vi bevæger os rundt i til dagligt, og de åndelige verdener – ”den anden side”.

Alle ting vi kan fatte i vores fysiske verden har også en åndelige “inderside” - og det er denne åndelige side, som vi får forbindelse til, når vi f.eks. bruger trommerejse (også kaldet sjælerejse), sang, dans, visionssøgning eller i drømme. I alle tilfælde handler det om at “shamanen” skal være i en ændret bevidsthedstilstand for at opnå kontakt til åndeverdenen.

Og her er det, at det magiske håndværk kommer ind. For at kunne ændre bevidstheden og træde over i åndeverdenen, benytter man sig af rituelt værktøj som f.eks. trommen, rasle, udmattelse eller - i nogen traditioner - bevidsthedsudvidende planter. Hver og én af de nævnte kun brugt i ritualet og med stor respekt.

Åndefæller

For det er med respekten for de urgamle principper og verdensforståelsen, at vi kan bruge shamanismen i dag. I åndeverdenen kan vi hente ”kraft” (livsenergi) og her holder vores spirituelle lærere og skytsånder, også kaldet kraftdyr til. Her kan vi kontakte dem og søge råd og viden. Vi kan finde stor, både fysisk og psykisk helbredelse, og de står i det hele taget til rådighed for vores åndelige uddannelse - så længe vi kommer til dem i respekt og ydmyghed.

Forbindelsen til ånderne eller ens kraftdyr kan være så stærk, at man føler, at de kan være nærværende, selv når man ikke er i ritual - men det er netop også en del af det hele. At man lærer sig at opleve denne forbundenhed og samtidig opretholde jordforbindelsen til at gå stabilt og godt i Midgård; vores dagligdag og samtidigt vide dybt i hjertet, at ”Musvåge altid flyver over mig og hjælper mig, når jeg kalder hende frem”. Det er sådan “shamanen” arbejder - ved at bede om hjælp og være i god kontakt til sine åndefæller. Uden ånder, ingen shaman.

✽ LÆS OGSÅ OM SHAMANISME: Hyldebær Tinktur...

I dag

Til alle tider har mennesket søgt råd om helbred, kærlighed og mad på bordet. Shamanens opgave er blot at være formidler af budskabet fra den anden side. Og dermed træder shamanen ud af billedet som ego og menneske. Hun eller han sørger blot for at skabe det rum, der gør det muligt at bringe viden fra den ene side af bordet til den anden.

Og netop dette er der lige præcis så stort behov for, som der har været siden tidernes morgen. I takt med den moderne livsstil øger presset på vores menneskelighed, søger flere og flere mennesker at finde svarene på livets store spørgsmål uden for dem selv for.

Med de shamanistiske spirituelle teknikker bliver det muligt for den enkelte at søge rådene selv. Ved selv at gå til sine egne åndefæller (skytsånder/guider/spirituelle vejledere). I dag bruger vi også shamanismen til personlig udvikling, men i lige så høj grad i det universelle hverv at søge kraft, hjælp, healing eller råd til os selv og andre.

Vil du vide mere

Der er rig mulighed for at lære mere om shamanismens magi og metode. Der findes mange retninger og mindst lige så mange undervisere og behandlere. Det er en god ide at undersøge de forskellige muligheder der tilbydes. Nogle shamanistisk praktiserende er skolet i de nord- og sydamerikanske traditioner og andre forholder sig mere til den nordiske kultur. Her må du lade hjertet råde og finde din egen vej.

Kunne andre i dit netværk få glæde af Maria Lisettes artikel - Så del den meget gerne med et klik på de sociale medier

Læs mere på www.hyldemorshave.dk og www.shaman-center.dk

Shamanisme af Maria Lisette fra Hyldemorshave

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.4 af 5. 8 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+