Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Det du fokuserer på, får du mere af – et quickfix der rent faktisk virker!

7. February 2020 - Coaching
Af: Cph coaching by Karina
Det du fokuserer på, får du mere af – et quickfix der rent faktisk virker! Artikel af Karina Jensen

Hvad vil du gerne fokusere på at have mere af i dit liv? Det vi giver opmærksomhed vokser. Derfor er det så vigtigt at være bevidst om, hvad du vælger at bruge din opmærksomhed på.

Vi tænker sjældent over det eller er bevidste om, at vi faktisk har et valg, men det har vi. Du har altid et valg, for eksempel om du vil fokusere på det positive eller det negative.

Vores hjerne er sådan skruet sammen, at det er mest naturligt at fokusere på det negative. Det skyldes vores oldgamle hjerne, der er kodet til, at vi skal være opmærksomme og forudsigende på de farer, der truer os og vores overlevelse.

Så når du begynder at fokusere for meget på dine bekymringstanker, fejl og mangler, hvad der kan gå galt, sammenligninger med andre, kommer jeg nu til at skuffe og så videre, så er det helt naturligt og en overlevelsesstrategi.

Vi er i bund og grund sociale væsner, og det er vigtigt for vores overlevelse at være accepteret som en del af ”flokken”. Det er derfor naturligt at have fokus på bedømmelsen fra andre, og om vi passer ind, da vi ellers risikerer at blive ”udstødt”.

Problemet er bare, at vores hjerne ikke er fulgt helt med tiden og udviklingen. Det der engang var en trussel, som for eksempel at blive ædt af en tiger, er det ikke i dag, men hele vores system reagerer på samme måde, når vi står overfor noget, der føles farligt eller truende.

Vores gamle reptilhjerne kan ikke skelne imellem reel fare eller indbildt fare. Derfor er det helt naturligt, at vores frygt kommer i spil og at for eksempel det at skulle til eksamen, nærmest kan føles som et spørgsmål om liv og død.

Og når frygten får lov at tage over, risikerer du at miste dit nærvær og glemme at fokusere på hvad du vil, hvordan du gerne vil være og hvad du ønsker, skal fylde i dit liv.

Men bare rolig, det kan trænes ligesom en muskel. Du skal bare lige blive opmærksom på det først.

Først er det vigtigt, at du begynder at lægge mærke til, hvad du primært retter dit fokus imod:

  • Alt det, der kan gå galt eller det der kan gå godt?

  • Dine fejl og mangler eller dine styrker og det du er god til?

  • Hvad andre har eller det du selv har?

  • Hvad de andre tænker om dig eller hvad du selv vil?

  • Du kan selv fortsætte listen ...

Der er ikke noget galt eller noget der er forandret i situationen, andet end den måde du vælger at se den på. Du har altid et valg om, hvad du vil fokusere på.

Lad os tage et eksempel:

Du skal til eksamen og nervøsiteten begynder at røre på sig. Du begynder at lede efter og fokusere på det, du ikke føler dig sikker i eller god til. ”Åh nej, kan jeg nu klare det, er jeg god nok”. Nu begynder usikkerheden for alvor at snige sig ind på dig, og tvivlen stikker sit grimme ansigt frem og begynder måske oven i købet at tale grimt og ned til dig. Dit fokus bliver mere og mere skærpet omkring ”alt” det, du ikke kan eller ikke har styr på, og det kan ofte ende ud i, at du føler, du virkelig er dårlig i det fag, du skal op i og måske slet ikke kommer til at bestå. Frygten og usikkerheden vokser og vokser, fordi du kun har fokus på det, du ikke har helt styr på endnu, og hvad du får det til at betyde. Hele dit alarmberedskab går i gang, og du får svært ved at tænke konstruktivt.

Du kunne også prøve at se din eksamen i et andet perspektiv, for eksempel som et puslespil. Prøve at fokusere på det du allerede kan, hvilke brikker har du lagt. Du har måske lagt det meste af himlen, huset, koen på marken og træet i forhaven. Faktisk kan du sagtens se, hvad puslespillet forestiller, selvom der mangler et par brikker hist og pist. Det bliver tydeligt for dig, at du faktisk har ret godt styr på det meste, hvor der mangler nogle brikker, og hvor du skal sætte ind. Det giver dig ro og et overblik og ofte en større tryghed. Dermed bliver du i stand til at flytte dit fokus og bruge det mere konstruktivt, til der hvor du gerne vil give den en ekstra skalle, eller hvor du har brug for at bede om hjælp, så du føler dig klar og forberedt til din eksamen.

Her er en fokusøvelse du også kan prøve:

Start med at finde en konkret situation du har stået i, hvor du kunne mærke en frustration, du var nervøs, talte grimt til dig selv eller lignende.

Du har nu et par positive og et par negative briller.

Se først situationen med de negative briller på.

Hvad ser du, hvad er det du fokuserer på?

Hvordan føles det, hvad gør det ved dig?

Tag så de negative briller af og tag de positive på.

Kig nu på samme situation med de positive briller.

Hvad ser du her, hvad fokuserer du på, når du har de positive briller på?

Hvordan føles det og hvad gør det ved dig?

Hvordan mærker du en forskel når du skifter briller/fokus?

Når jeg sidder fast i en situation, som jeg kan mærke tager min energi, gør mig frustreret eller nervøs, husker jeg mig selv på, at jeg har et valg om, hvad jeg vil fokusere på. Her bruger jeg blandt andet denne lille øvelse, som gør en stor forskel for mig.

Med de negative briller på, bliver jeg mere usikker, får ondt af mig selv og brokker mig. Det bliver tydeligt for mig, at jeg sætter mig selv i en offerrolle og prøver at finde skyld. Det tager al min energi og glæde at fokusere på det negative, og jeg sidder fast i et mønster, jeg absolut ikke bryder mig om at være i.

Så skifter jeg briller til de positive.

Igennem de positive briller ser jeg det hele lidt lysere, lettere og mere klart. Jeg begynder at fokusere på det, der også er godt, bliver mere konstruktiv og ser nye muligheder, jeg kan komme videre med. Jeg bliver i stand til at tage ansvar for situationen og mærker stille og roligt energien komme tilbage og kommer dermed ind i et langt mere positivt fokus.

Er det noget der giver dig energi eller tager din energi?

Noget andet du kan være opmærksom på, hvis du er i tvivl om dit fokus er det rette sted, er at mærke efter, om det er noget, der giver dig energi eller tager din energi.

Giver det dig energi, så er du nok godt på vej i den rigtige retning, så fortsæt endelig og gør mere af det. Om ikke andet, så har du det sjovt imens.

Er det noget, der tager din energi, så har du måske ikke det rette fokus, eller det er ikke den rigtige retning for dig. Der er i hvert fald grund til at kigge lidt nærmere på, hvorfor det tager din energi.

Der kan selvfølgelig være nogle gigantiske energislugere i vores liv, som kræver et dybere eftersyn. Men i langt de fleste tilfælde oplever jeg, både i mit eget liv og med dem jeg har i coachingforløb, at det ikke er meget, der skal til, for at ændre på energien.

For mit eget vedkommende, er det ofte når jeg har ”rod” i hovedet, at det hele begynder at fylde for meget, og jeg mister overblikket. Her kan jeg let komme til at fokusere på det negative. Det der ikke virker, eller det jeg ikke når, slår mig selv i hovedet og ryger let i den dårlige spiral, der dræner mig for energi.

En af de måder jeg bruger til at få vendt energien, er at rydde op – både mentalt og fysisk. Man skal ikke undervurdere, hvor meget rod har indflydelse på, hvordan vores energi flyder.

Og det er vigtigt, at oprydningen ikke bliver uoverskuelig. Jeg har med god erfaring besluttet mig for at rydde op i en halv time dagligt i en uge, og det er faktisk rigtig meget, jeg kan nå. Jeg sætter et stopur, så jeg sørger for at overholde tiden. Så risikerer jeg nemlig ikke, at der er andet, jeg ikke får tid til, som så begynder at rode.

Eksempler på oprydning kan være tøj, papirer, toiletsager, mails, køleskab, app’s, skrivebord på computer, økonomi, aftaler, venindepleje, små hængepartier m.v.

Det der typisk sker for mig er, at for hver ting jeg får ryddet op i, får jeg frigivet en masse ny og god energi. Det er, som om der bliver mere plads, både fysisk og mentalt. Min kreativitet stiger, og så starter den gode energispiral, og mit fokus retter sig mod det, jeg gerne vil have i mit liv, som giver mig energi, i stedet for det der roder eller står i vejen og tager min energi.

En lille opsummering med øvelser:

  • Leg med at skifte briller til de positive, når du tager dig selv i at fokusere for meget på det negative.

  • Ryd op, det giver dig ny og frisk energi.

  • En øvelse der er god til at træne dit generelle fokus i en positiv retning:

Skriv 3-5 positive ting ned fra dagen. Det kan være alt, fra noget du har gjort for en anden, en positiv kommentar du har fået med på vejen, noget du har gjort godt for dig selv, ting du har fået ordnet, noget du har set, der har gjort dig glad osv.

Prøv det hver dag i 2-3 uger og mærk, hvad det gør ved dig at fokusere på det gode, der er sket i løbet af dagen, i stedet for det negative.

HUSK - det du fokuserer på, får du mere af, så hvad vælger du?

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 3 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+