Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Dine talenter er dit ægte potentiale

9. May 2016 - Coaching
Af: Anne Brink Frederiksen
Dine talenter er dit ægte potentiale artikel af Anne Brink Frederiksen

Kender du følelsen af ikke at være havnet på den rette hylde? Måske føltes det engang, som den rette hylde, men dit arbejde er ikke længere et match til dig. Eller måske passer dine arbejdsopgaver godt til dig, men du føler, at du går på kompromis med dig selv i forhold til kulturen eller ledelsen på din arbejdsplads. Måske har du taget den forkerte karrierevej, og du er blevet helt i tvivl om, hvorvidt du overhovedet er god til noget.

Der kan være mange årsager til, at du har det sådan, men et rigtig godt bud på en primær årsag er, at du ikke kender og anerkender dine egne talenter. I så fald er du ikke den eneste. En række internationale studier fra Gallup International viser, at kun hver femte medarbejder føler, at de dagligt har deres talenter i spil, og samme undersøgelser viser, at mennesker, som bruger deres talenter på dagligt basis, er op mod seks gange mere engagerede i det, de laver.

Du betaler en høj pris for ikke at kende dine talenter og have dem i spil i din hverdag, fordi det at have dine talenter i spil giver dig energi og følelsen af at have mening i dit liv og dit arbejdsliv. I dine talenter ligger der en stor drivkraft, og det er ofte en forudsætning for din trivsel at have dem i spil.

Hvad er talenter egentlig for en størrelse

Den simpleste måde at beskrive dine talenter på er, at det er noget, du er god til og som du elsker at gøre, og som du faktisk ikke kan lade være med at gøre.

Det er personkarakteristika som definerer dig. Dine talenter viser sig i måden, du gør ting på. De viser sig i hvilke ting, du føler dig motiveret til at gøre, og i oplevelsen af hvad der er vigtigt for dig.

Dine talenter kan beskrives som din hjernes 8-sporede motorvej. Der er fri passage. Det føles let og smertefrit at bevæge sig der. Dine talenter er dine særlige mønstre af tanker, følelser og handlinger. Den række af tanker, følelser og handlinger du bliver ved med at vende tilbage til, og som foregår nærmest per automatik.

Dine talenter er en afspejling af, hvem du er, og hvad du brænder for, og når du bruger dine talenter, har du en oplevelse af at vise, hvem du virkelig er, når du er stærkest.

Hvorfor giver det mening at have dine talenter i spil

Det giver mening at have dine talenter i spil i dit arbejdsliv, fordi dine talenter er et udtryk for din kerne og dit autentiske jeg, og når vi tør være os selv helt og holdent, er vi automatisk stærke.

Mennesker, som kender deres talenter og bruger dem i hverdagen, er mere selvsikre end dem, der primært fokuserer på at minimere deres svagheder. Det, at du kender dine talenter, har derfor stor betydning for, hvordan du oplever dig selv, og hvor godt funderet du er i dig selv.

Dine talenter siger noget om, hvad der motiverer dig, hvad der giver dig lyst til at flytte dig og præstere. De siger også noget om, hvad der giver dig robusthed, og hvornår du føler dig autentisk og tro mod dig selv.

Forskning viser, at når vi føler os motiveret indefra, så holder vi længere. Vi får ligesom et ekstra gear, og kan køre længere på literen. Vores talenter er ligesom kilden til vores engagement og måden, vi viser vores kerne på.

Vi bliver stærke af at arbejde med vores kerne. Det som VIRKELIG er os, når vi sorterer alle andre udefra kommende krav og behov fra.

Når vores talenter ikke føles som talenter

Problemet er, at de fleste af os på et tidspunkt har besluttet os for, at der er noget andet, der er bedre eller mere såkaldt rigtigt at være, end det vi er, eller vi har prøvet at have vores talenter i spil og så fået kritik, og derfor besluttet os for, at det i stedet er en svaghed, og at vi hellere må erstatte dem med noget andet og ”bedre”.

Når vi tror, at vi ikke er "nok", "gode nok", "dygtige nok" ,så begynder vi at kompensere. Vi studerer vores svage sider og forsøger at finde ud af, hvordan vi kan være "mere", "mere af det vi ikke er", "mere af det, de andre er", men når vi kender vores styrker og talenter, og ved hvordan vi sætter dem i spil, så behøver vi ikke kæmpe mere. Når vi sætter vores styrker i spil, har vi oplevelsen af at være i flow og at være i vores rette element.

Desværre er det sådan, at de fleste af os bruger LANGT mere tid på at studere vores svagheder og tager vores styrker for givet. Vi tror, at færre svagheder er ensbetydende med mere succes.

Vi finder ikke vores talenter ved at studere vores svagheder

Desværre er det sådan, at de fleste af os bruger LANGT mere tid på at studere vores svagheder og tager vores talenter for givet. Vi tror, at færre svagheder er ensbetydende med mere succes.

Vi tror, at hvis vi skal blive bedre til noget, så skal vi bare studere vores fejl. Problemet er, at hvis vi studerer vores fejl, så får vi (måske) bare en fejl-fri performance, men der er meget stor forskel på en fejlfri performance og en god eller exellent performance.

Hele pointen, med at lære sine talenter at kende, er, at hvis du vil være den bedste udgave af dig selv, så bliver du nødt til at studere og lære dine stærke sider at kende og udvikle dem.

At bygge på dine styrker? At fixe dine svagheder?

Vi kan forholde os til vores svagheder, men det er ikke der, vi vokser mest

Alle jobs indeholder elementer af opgaver, som vi ikke stortrives med, og det er også helt ok. Det vil være en ambitiøs plan at forestille sig, at ens hverdag overhovedet ikke må indeholde såkaldte mislyde – de må gerne være der. Spørgsmålet er blot, hvor meget de fylder. Fylder det den største del eller en lille del af din hverdag?

Det er også helt fint at forholde sig til sine svage sider og tage ved lære af de arbejdsområder, hvor man ikke har haft den bedste performance eller arbejdsrelationer eller mønstre, hvor man bliver ved med at støde på det samme problem. Det er kun en læring, som man har brug for at samle op, men der er meget stor forskel på, om ens læring foregår med udgangspunkt i ens talenter eller ens svagheder.

Hele pointen med den talentbaserede tankegang er, at hvis du vil være den bedste udgave af dig selv og skabe gode resultater, så er du NØDT til at studere og lære dine talenter at kende - IKKE at studere og lære dine svagheder endnu bedre at kende.

Det meningsfulde arbejdsliv

Arbejdet med din kerne og dine talenter handler i høj grad om at finde ud af, hvad der driver dig indefra. Hvad det er, der kan gøre vores liv og arbejdsliv meningsfyldt.

Det at udføre et stykke arbejde, som vi synes giver mening, har en afgørende betydning for vores arbejdsglæde og vores lyst til at gå på arbejde. Fordi når noget giver mening for os personligt, så påvirker det nemlig også direkte vores trivsel og vores engagement.

Nøglen til det meningsfulde arbejde ligger inde i dig og dine talenter. Det er, når du gør det, du er bedst til, at du har mulighed for at skabe et arbejdsliv, der passer bedst til dig, og som giver dig mening og følelsen af formål. Jo bedre du kender dine talenter og har mulighed for at bringe dem i spil i dit arbejde, jo lettere vil det være for dig at føle dig engageret og skabe gode resultater.

De fleste af os vil gerne bidrage med noget større, skabe resultater og fremgang samt have en hverdag, hvor rammerne og strukturen er et match til vores indre værdisæt.

Der findes ikke kun én måde, hvorpå du kan skabe mening i dit arbejdsliv, men et godt sted at starte er at finde ud af dine talenter og afklare dine værdier, og få skabt en dialog med dine omgivelser om, hvordan du kan få bragt mere af det ind i din hverdag.

Hvordan påvirker forskellige typer mål dit engagement og din følelse af mening og formål? Hvilke mål har skabt og skaber det bedste engagement og den stærkeste styrkefølelse hos dig? Hvilke styrker er aktive når du føler dig mest engageret og stærk?

Når du skal finde dine talenter

Den letteste måde at få afdækket dine talenter på er selvfølgelig ved at tage en personprofiltest. Der findes flere af slagsen indenfor det talentbaserede univers. Jeg bruger selv og anbefaler Talent Indikator testen, som er meget rettet mod, hvordan talenter kan anvendes i arbejdslivet.

Man kan også selv kaste sig ud i at afdække sine talenter, og et godt sted at starte er ved at lave 2 kolonner på et stykke papir. I den ene kolonne skriver du de aktiviteter på en uge, som du ELSKER at lave, og i den anden kolonne skriver du de aktiviteter på en uge, som du bliver ved med at UDSKYDE. Vores talenter hænger meget tæt sammen med det, der giver os energi. Du skal skrive alt ned, også det som ikke synes at være direkte relateret til dine arbejdsopgaver.

Når du skal finde dine talenter, skal du også lægge mærke til, hvad du gør, når du føler dig motiveret, når du føler dig begejstret og guidet indefra, uden hensyntagen til om det er værdiskabende ,der hvor du er nu, eller om det har en synligt bidrag til bundlinjen. Det er ikke altid de aktiviteter, som du er blevet bedt om at lave, som du rent faktisk giver dig i kast med. Du ved bedre en nogen anden, hvad der engagerer dig og tænder dig.

Når vi ikke bliver set fra vores største potentiale kan det være svært at se os selv derfra og omvendt. Er det tilfældet og kan du måske har brug for en faciliteret proces omkring afdækning af dine styrker. I så fald kan Talent Indikator testen være en mulighed for dig.

For at komme tættere på at afdække dine talenter, kan du også prøve at besvare nedenstående spørgsmål og se om de kan hjælpe dig:

At afdække sine talenter alene er ikke nødvendigvis en let proces, især ikke hvis du i dag ikke laver det du er bedst til, så er problemet nemlig at du sikkert ikke anerkender dine talenter som talenter. I en af de mange undersøgelser Gallup lavede igennem 30 år på området, fandt de frem til at i de teams som performede bedst, der havde medarbejderne en oplevelse af at have deres talenter i spil det meste af tiden.

Der er altså en lige linie mellem de teams som performer godt og de medarbejder, som oplever at de har deres talenter i spil. Med andre ord hvis du ikke ved hvad du er bedst til, så er der en sandsynlighed for, at du ikke laver det rigtige eller ikke er det rigtige sted.

Når vi ikke bliver set fra vores største potentiale kan det være svært at se os selv derfra og omvendt. Er det tilfældet og kan du måske har brug for en faciliteret proces omkring afdækning af dine styrker. I så fald kan Talent Indikator testen være en mulighed for dig.

Talent Indikator testen måler på 34 talenter identificeret af Gallup internationals studier. Den fortæller hvilke af de 34 styrker der er dine 9 toptalenter. Den giver et godt billede af hvor din hjerne fungerer bedst og hvilke præferencer du har for at tænke, handle og skabe relationer med andre mennesker. Hvilke ting der er vigtige for dig og hvad der driver og motiverer der. Alt sammen noget som siger noget om, hvordan du er når du er bedst. Den ser sig fra dig største perspektiv og giver dig et billede af, hvor du skal sætte ind, hvis du gerne vil have mere at dit autentiske jeg i spil i dit arbejdsliv.

Det er dig der kender dig bedst og kan mærke, hvornår du er flow og i dit rette element. Hvis ikke du bakker dig selv op i at være mere af den du er, så er der ingen som gør det. Dine talenter er dit ægte potentiale, og du fortjener at folde det ud.

Har du lyst til at prøve testen finder du mine kontaktdata på www.annebrinkfrederiksen.dk eller skriv til Moola for at modtage en særlige pris for Moola læsere.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.1 af 5. 15 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+