Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Er du et match til dit job?

7. September 2018 - Coaching
Af: Anne Brink Frederiksen
Er du et match til dit job? Artikel af Anne Brink Frederiksen

Har du mistet motivationen og kan ikke længere huske, hvad det vil sige at gå glad på arbejde? Har det stået på så længe, at du har fået bildt dig selv ind, at det nok bare er sådan, det er at være voksen og ansvarlig?

Hvis du ikke er glad i dit arbejdsliv og synes, at der mangler noget, så er det sikkert dig selv, du mangler at have med. Du kan have haft for travlt med at leve op til det, der forventes af dig, og har glemt at spørge dig selv, hvad der skal til, for at det er sjovt og givende for dig at gå på arbejde. Eller det job og den karriere, som engang var så fint et match til dig, er det ikke længere grundet omstruktureringer, ny chef eller nye opgaver.

Måske har du mærket det, men ved ikke hvordan du får drejet skuden.

Forudsætningen for at skabe et arbejdsliv, der nærer dig, er, at du kender dig selv godt. Du skal kende dine talenter, vide hvad det er, du er god til, samt hvad der motiverer dig og giver dig energi. Det er nemlig her, du performer bedst og kan gøre den største forskel i dit arbejde. Det er også her balladen opstår, hvis der bliver lavet ændringer, og du ikke har fuldstændig styr på, om de er i overensstemmelse med det, du gerne vil.

Studier foretaget af Gallup International viser, at medarbejdere, som bruger deres talenter i deres arbejde, producerer minimum dobbelt så meget som dem, der ikke gør. Ligesom effektiviteten øges, når medarbejderen har en leder, der forstår at aktivere talenterne hos den pågældende.

Samme undersøgelse viser, at størstedelen af arbejdsstyrken ikke anvender deres talenter tilstrækkeligt. Hvilket betyder, at de fleste mennesker har et uudnyttet potentiale.

Det at have dine talenter i spil giver dig energi og følelsen af at have mening i dit liv og arbejdsliv. I dine talenter ligger der en stor drivkraft, der får dig til at ”køre længere på literen”.

Dine talenter fortæller, hvor du har noget særligt at bidrage med og hvilke arbejdsopgaver og arbejdsomstændigheder, der er et godt match til dig.

Hvad er talenter så for en størrelse – talenter er det nye sort, men hvad er det?

Talenter beskriver, hvad du er god til, og hvor din hjerne har let ved at fungere. Får du opgaver og ansvarsområder, hvor du kan bruge dine talenter, finder du dem motiverende og spændende. Får du opgaver, som falder uden for disse områder, finder du dem demotiverende, og du er dermed mindre effektiv.

Dine talenter fortæller, hvor du har noget særligt at bidrage med og hvilke arbejdsopgaver og arbejdsomstændigheder, der er et godt match til dig. Når vi er bevidste om vores talenter, har vi mulighed for at bringe os selv bedre i spil og opnå større arbejdsglæde og bedre resultater.

En talenttest måler på dit potentiale

Den personlighedstest, jeg anvender, måler på 34 talenter, som Gallup International igennem 30 års studie har identificeret, som værende i spil hos personer i succesfulde virksomheder.

Når jeg tester, så finder jeg frem til 9 top-talenter og typisk 5 non-talenter, og de talenter, der ligger i midten, kalder vi for middeltalenter.

Det jeg kan se er, at rigtig mange medarbejdere ofte har flere af deres middelmådige talenter i spil i deres arbejdsliv, end de har toptalenter i spil. Og hvis det er tilfældet, så opleves deres job ofte som mere slidsomt og knoklende.

Man kan med andre ord sige, at hvis man primært opererer ud fra sine toptalenter i sit arbejdsliv, så vil man opleve at være i flow og være motiveret indefra det meste af tiden. Men opererer man primært ud fra sine middelmådige talenter, så føles det knoklende og til tider demotiverende at gå på arbejde.

Noget andet, jeg også ser, er, at mennesker, som har trivedes rigtig godt i deres job, pludselig mistrives. De er som regel godt klar over, at det er strukturelle ændringer i deres organisation, deres job eller en ny chef, som har gjort det, men de har ikke taget effekten på deres eget arbejdsliv alvorligt, og nogle ender med at blive rigtig stressede, før de forstår alvoren af det.

Forudsætningen for at skabe et arbejdsliv, der nærer dig, er, at du kender dig selv godt. Du skal kende dine talenter, vide hvad det er, du er god til, samt hvad der motiverer dig og giver dig energi.

Hvordan ved du, om du er et match til dit job?

Når jeg laver rekruttering, talentudvikling eller coaching, arbejder jeg altid med det jeg kalder:

  1. Job-match

  2. Boss-match

  3. Kultur-match

At have job-match handler om, at de arbejdsopgaver, som ligger på dit skrivebord, er et godt match til de arbejdsopgaver, du trives med. Som du synes er sjove, og som giver dig energi.

At have boss-match handler om, at du og din chef er på bølgelængde. En chef som forstår dig og formår at aktivere talenterne i dig. Spille dig god og bruge dig der, hvor du er bedst.

At have kultur-match handler om, at du kan stå inde for den virksomhed, du arbejder for. At den måde, som virksomheden agerer i markedet og overfor interessenter, stemmer overens med, hvad du synes er okay, og at der er plads til, at du kan udfolde dig og dine talenter.

Særligt mennesker med de holistiske og ansvarlige talenter i toppen bliver ramt, hvis de oplever, at deres arbejdsplads agerer uetisk eller uretfærdigt, mens mennesker med de målrettede og fokuserede talenter i toppen bliver stressede og utålmodige, hvis organisationen ikke flytter sig hurtigt nok og ikke formår at udleve sit fulde potentiale.

Har du match på 3 af ovenstående kategorier, vil du højst sandsynligt opleve højt flow og motivation i dit arbejdsliv. Er der match på 2 af kategorierne, kan du sagtens opleve flow og høj motivation, hvis du er i stand til at få den sidste kategori til at fylde mindre i dit hoved, men har du kun match på 1 af parametrene, så er der en stor sandsynlighed for, at du er demotiveret og oplever trang til at nytænke din karriere.

Jo bedre du kender dig selv, dine talenter, værdier og prioriteringer, jo lettere er det at skabe et match til dit job og bringe dig selv rigtigt i spil.

Hvad kan du selv gøre?

Det vigtigste er, at du bliver helt afklaret med dine prioriteter og den du er.

Jo bedre du kender dig selv, dine talenter, værdier og prioriteringer, jo lettere er det at skabe et match til dit job og bringe dig selv rigtigt i spil.

Selvom det ikke lige spiller 100% lige nu, så kan du måske sagtens lave små justeringer på dit eksisterende arbejde og få tingene til at gå op i en højere enhed. Måske er der opgaver, du kan give videre til andre i teamet. Ofte er det sådan, at vi ikke vil være bekendt at videregive opgaver, vi ikke selv synes er sjove, fordi vi antager, at andre har det på samme måde, men det er ikke altid tilfældet, og i hvert tilfælde er det forsøget værd. Du kan også tage en snak med din chef om, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du gerne vil ledes. Mange ledere er faktisk interesseret i at være en god støtte for deres medarbejdere, men måske skal de have hjælp til, hvordan den enkelte skal støttes.

Er du ikke et match til den organisation, du arbejder for, er det vigtigt, at du har et match på de to andre punkter, da det er langt sværere at påvirke det organisatoriske match.

Er du faret vild og kan ikke længere mærke, hvad der er vigtigt og rigtigt for dig, så vil jeg anbefale, at du tager fat i nogen, som kan hjælpe med en afklarende proces. En talent test er et godt sted at starte.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 3.2 af 5. 8 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Den unge generation  – er de møgforkælede, dovne og skrøbelige ? eller er de på en (ubevidst) mission? Artikel af Louise Schønnemann
Familie - 5. April 2019
Af: Louise Schønnemann

– er de møgforkælede, dovne og skrøbelige ? eller er de på en (ubevidst) mission? Vi lever i et samfund, hvor vi dagligt kan...

Det blev aldrig min karrierevej at gå i kloster! Artikel af Barbara Scheel
Coaching - 5. April 2019
Af: Barbara Scheel

Jeg oplever det ikke så tit mere – at folk genkender mig. Alt andet ville også være mærkeligt! Det er 38 år siden, at jeg første...

Ioniseret vand giver dig varige sundhedsmæssige forbedringer. Artikel af Tyent Danmark
Kostvejledning - 5. April 2019
Af: Tyent Danmark

De fleste er klar over, at en stor del af kroppen består af vand. Men det er de færreste, der er klar over, at dette ændrer sig,...

Hvordan har du det? Artikel af Lorena
Personlig udvikling - 5. April 2019
Af: Lorena

Hvad sker der i dig, når du læser eller hører ordet “penge”? Læn dig lige tilbage og reflektér lidt over det. Hvordan føles det...

Naturen er er en gave for krop og sjæl. Artikel af Herba Nordic
Personlig udvikling - 5. April 2019
Af: Herba Nordic

ET GODT LIV: Tag familien eller kolleger i hånden og gå ud i naturen. Der ligger hemmeligheden bag det gode liv. Hos virksomheden...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Nyhedsbrev

GRATIS Online magasin

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+