Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Er du sund - helt ind i kernen?

13. January 2017 - sundhed * Personlig udvikling
Af: Lisbeth Raaschou
Er du sund - helt ind i kernen? Artikel af Lisbeth Raaschou

Jeg tog en beslutning for godt 10 måneder siden. Nu ville jeg give min krop den ro og kærlighed, den havde brug for. For den var top stresset, og jeg kunne mærke, den ikke var i balance.

Jeg begyndte at tænke på kroppen helt ned på celleplan. Hvad havde den brug for for at hjælpe, beskytte og nære mig på bedste vis. Jeg har altid fået af vide, at fiskeolie eller Omega-3 er en super vigtig brik i vores kost og for vores hjerne. Jeg vidste dog ikke, at det var en essentiel fedtsyre, som har afgørende betydning for, hvordan vores celler fungerer.

Hvorfor skal vi snakke om fedtsyrebalancen?

Fedtsyrerne og balancen imellem de 2 essentielle fedtsyrer, Omega-6 og Omega-3, har en livsvigtig betydning for vores optagelse af næringsstoffer samt udskillelse af de affaldsstoffer, vi ikke skal bruge. Er disse fedtsyrer ikke i balance, kan vores celler ikke fungere optimalt.

Dette er ikke ny viden!

I 1982 fik tre læger, Bergström, Vane og Samuelsson Nobelprisen i medicin. Dette fik de ved bla. at dokumentere, at Omega-6 (som findes i de fleste planteolier) danner stoffer, som fremmer inflammation, mens Omega-3 (som bla. findes i fiskeolie) danner stoffer, som dæmper inflammation. I den forbindelse erkendte man, at udover selve Omega-3 niveauet i kroppen, er balancen mellem Omega-6 og Omega-3 af afgørende betydning.

I 2004 gik Sundhedsstyrelsen ud med en anbefaling af balanceforholdet mellem netop disse 2 essentielle fedtsyrer. Balancen mellem Omega-6 og Omega-3 skal ligge på 5:1 eller bedre. Det betyder, at du højest må indtage 5 gange så meget Omega-6 i forhold til Omega-3.

I mine øjne lød dette som sort snak. For det er jo ikke ligesom tallerkenmodellen med 1/3 protein, 1/3 grøn og 1/3 kulhydrat eller stenalder kost, hvor man skal spise, som stenalder manden gjorde. For hvordan kan vi finde ud af forholdet mellem Omega-6 og Omega-3 i vores daglige kost?

Jeg har jo altid rimelig spist sundt i og med, at vores kostvaner i mit barndomshjem blev ændret til grønt, fedtfattigt og masser af fjerkræ og fisk, efter min far fik en blodprop i nyrene, da jeg var 11 år. Jeg havde lige en tid, hvor jeg gjorde oprør rent madmæssigt, da jeg flyttede hjemmefra, men basen var stadig i orden. Trods denne opvækst med sund kost var jeg dog slet ikke klar over vigtigheden af en balance mellem Omega-6 og Omega-3 – eller for den sags skyld, hvordan jeg kunne måle min balance, eller hvordan jeg kunne spise mig til den anbefalede balance.

Men hvorfor skulle jeg også det?

Hvad havde inflammation med mig at gøre? Min krop var jo sund - eller var den?

Inflammation betyder, at din krop er på overarbejde, da den har en betændelsestilstand i sig. Du kan sammenligne Omega-6 med pyromaner, der skaber ildebrand og dermed inflammation. En indre ildebrand skal helst slukkes igen. Det er her, Omega-3 kommer ind i billedet. For Omega-3 kan sammenlignes med en brandmand, der kommer og slukker branden efter pyromanen og dermed nedbringer inflammationstilstanden i din krop. Men hvad sker der, når der er 5 pyromaner og kun én brandmand til at slukke ilden? Eller for den sags skyld 8 pyromaner og kun èn brandmand, som desværre var tilfældet i min krop? Så er der en tilstand af kronisk inflammation i kroppen.

Hvad skal vi overhoved med inflammation?

Det er vigtig, at vi kan skabe inflammation i kroppen, men kun når det er nødvendigt. Når vi for eksempel skal slå vira eller bakterier ned samt som en vigtig del af en healings proces. Hvorimod unødig inflammation - dette kunne være i tarmens slimhinder, led og muskler eller i vores blodåre og kredsløb, der kommer af et stort indtag af Omega-6 - ikke er hensigtsmæssigt, da det giver smerter og sygdom.

Hvad er det, der sker, når der ikke er balance mellem Omega-6 og Omega-3?

Når der er ubalance i vores kroppe mellem Omega-6 og Omega-3, er der en kronisk inflammationstilstand tilstede i din krop, hvilket betyder, at kroppen er konstant på overarbejde, fordi det naturlige er at nedbringe denne inflammation. Vores celler bliver ubalanceret helt ind til kernen. Prøv at forestil dig dine celler som en lille rund kerne, hvor der ligger en blød cellemembran udenom. Konsistensen af cellemembranen er afgørende for, hvad der bliver lukket ind i cellekernen af næring, og hvad der bliver udskilt igen, når kernen har brugt det, den skal. Når der er balance mellem Omega-6 og Omega-3, har cellemembranen den helt rigtige konsistens, som gør det nemt at optage god næring og sende det, den ikke har behov for, ud igen. Når der ikke er balance mellem Omega-6 og Omega-3, forandrer cellemembranens konsistens sig, hvilket gør det sværere at optage næring og komme af med affaldet igen.

Min balance var 7,9:1. Det vil sige, at jeg havde 7,9 pyromaner (Omega-6) i min krop og kun én enkelt brandmand (Omega-3). Min krop var altså på overarbejde – hele tiden! Og det kunne jeg mærke! Jeg kunne ikke sætte fingeren på præcis, hvad det var, men et eller andet var der galt. Jo jo, jeg havde da nogle småskavanker som de fleste andre. Negle der flækker, en fordøjelse der var meget svingende, manglende overskud, kort lunte og nå ja, så havde jeg en meget uregelmæssig menstruation. Men det er jeg jo ikke den eneste, der havde, og det er en del af livet, når man er kvinde. Det var i hvert fald det, jeg hørte rundt omkring. Småting, der er blevet noget, vi lever med og accepterer jo længere tid, vi har det. Eller også går vi til lægen og får noget medicin, der kan dulme vores problemer.

Jeg gik også til lægen med mine menustartionsproblemer. Jeg gik også til gynækolog, og det endte med en mindre operation for at mindske mit problem. Det endte desværre med en fejloperation med en klar melding om, at jeg så bare måtte lære at leve med det! En rimelig hård dom, da jeg på det tidspunkt havde menstruation 2 gange om måneden i op til 8-10 dage ad gangen!

Mit held blev en god veninde, der bad mig om at lytte til hende, for hun kunne hjælpe mig til at komme i balance i min krop. Om det betød, at jeg ville få regelmæssig menstruation, kunne hun ikke hverken love mig eller gisne om.

Vi satte os ned, og jeg lyttede. Til balancen mellem Omega-6 og Omega-3, fedtsyrer, celler og cellemembraner, optagelse af næring, hvad der gør en fiskeolie god, og hvorfor de fleste fiskeolier, man finder i supermarkederne, helsekortbutikkerne og på apotekerne ikke er tilstrækkelige og meget mere.

Nu her 10 måneder senere, er jeg glad for, at jeg ikke bare lyttede, men rent faktisk tog action og sørgede for at få min krop i balance. På min opfølgningssamtale med operationslægen brugte han de første 15 minutter på at undskylde, at operationen var gået galt, og at han var ked af, at han ikke kunne hjælpe mig. Hvortil jeg kunne svare, at jeg selv havde fået styr på det via et helt simpelt, men særdeles effektivt kosttilskud. Herefter sad han med åben mund og polypper i 20 minutter og lyttede til min historie og min egen oplevelse med forskellen på at have balance imellem Omega-6 og Omega-3 i min krop.

Vil du høre mere om, hvordan du kan komme i balance, så er du meget velkommen til at kontakte mig på lisbeth(at)moola.dk eller på mobil 61330325 

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 4 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+