Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Gravid: Lyt til dine cravings

2. June 2017 - Gravid & baby
Af: Rikkeliva Holm
Gravid: Lyt til dine cravings. Artikel af Rikkeliva Holm

Stort set alle kvinder, der er eller har været gravide, kender til det! De bare MÅ have et stykke chokoladekage – og det skal helst være NU!

Eller du har måske prøvet at få lyst til sære madvarer, som tidligere ikke har sagt dig noget? Da jeg var gravid, var jeg vild med kapers, oliven og sardiner!

Meget ofte er det kulhydrater som brød, pasta, is, kage og salte ting som junk-food, pickles, oliven o.s.v., der er i høj kurs. Mange oplever også, at de craver noget, de aldrig før har været specielt interesserede i.

Og der er faktisk en rigtig god forklaring på det!

Blod til hjernen

En gravid kvindes krop skal under en graviditet øge blodvolumen (mængden af blod i kroppen) med 30-40%. Det ekstra blod går til udvikling af moderkage og dannelse af babys blod. Det er rigtig meget og en stor udfordring for den gravide krop!

Mange gravide er dog i starten af graviditeten ikke i stand til at følge med, dvs. at producere nok blod til både udvikling af moderkage, baby og til sig selv. Dette resulterer i nedsat blodtilførsel til den gravides hjerne. Blodet er et vigtigt transportsystem af ilt og glukose til hjernen, og nedsat blodtilførsel medfører en mangel på disse næringsstoffer, som er vigtige for hjernefunktionen. Gravide kvinder oplever derfor ofte træthed, svimmelhed, dårlig koncentrationsevne og måske endda besvimelse.
Disse symptomer er altså et tegn fra din krop på, at hjernen er i mangel. Mange oplever også, at de faktisk får det lidt bedre, når de så får noget sødt eller salt. Og hvorfor så det?
Når den gravide spiser kulhydrater aktiveres det sympatiske nervesystem, som øger blodcirkulationen i kroppen og får hjertet til at pumpe mere blod ud. Det kommer hjernen til gode. Salt øger blodtilførslen ved at trække mere væske ind i blodkarrene, så den samlede blodvolumen øges, og det bliver lettere for hjerte og kredsløb at pumpe nok blod til hjernen.

Spis gode fedtstoffer, protein og kulhydrater af god kvalitet

MEN det kunne jo lyde som om, at det bare er med at få nogle kulhydrater og noget salt indenbords. Men så enkelt er det ikke.
Din krop har større behov for kulhydrater, når du er gravid, end ellers. Hvis du er vant til at spise low carb, paleo, detox eller lignende, kan det faktisk være en god idé at øge dit indtag af kulhydrater lidt, når din krop beder om det. Du kan se nederst, hvad jeg anbefaler. For det er heller ikke hensigtsmæssigt at begynde at leve af toastbrød, pasta, is og kager. Både fordi det er ret næringsforladte madvarer, der får dit blodsukker- og insulinniveau til at gå amok og måske forårsage (pre-)diabetes og/eller overvægt. Og fordi mange af disse madvarer er fyldt med tilsætningsstoffer, sukker og gluten. Mange gravide oplever også at få væskeophobninger, og store mængder kulhydrater og gluten er med til at holde på væsken.
Salt skal du have, men heller ikke i kæmpe mængder. For meget salt kan nemlig være med til at øge dit blodtryk, som også kan være et problem for nogle gravide – især i sidste del af graviditeten.

Den bedste måde, at understøtte din krop i processen med at danne ekstra blod, er ved at spise sund, næringsrig (og helst økologisk) mad med fedt, proteiner og kulhydrater af god kvalitet. Det er også vigtigt at få en god vitaminpille, der opfylder din krops behov for ekstra næringsstoffer. Det er også en god idé at få målt jern i en blodprøve ved lægen, for at se om du har en mangel, der skal gøres noget ved.

Kroppen er jo klog, og cravings for helt specifikke madvarer kan også være forårsaget af mangel på fedtstoffer, vitaminer eller mineraler.
Hvis du craver brød, chokolade og andre søde ting, kan det være et tegn på, at du mangler magnesium. Du kan med fordel tage et tilskud af magnesium og calcium i forholdet 1:1 eller et ekstra tilskud af magnesium, hvis du allerede får calcium andetsteds fra, og se om det hjælper.

Cravings (især efter kulhydrater) kan også være et udtryk for mangel på essentielle fedtstoffer og proteiner i kosten. Du kan prøve at øge indholdet af fedt og protein i din kost. Hvis det er det, der er årsagen til dine cravings, vil du hurtigt kunne mærke en bedring. Det bedste er at spise økologiske æg og kød – allerhelst fra græsfodrede dyr. Af fedtstoffer er det især vigtigt, at du får omega-3, særligt DHA fra Cod Liver Oil (1-2 tsk. Nordic Naturals dagligt) og mættet fedt fra kokosolie, økologisk smør og andet animalsk fedt. Herudover er olivenolie en god kilde til monoumættede fedtsyrer, der også er vigtige. Til gengæld skal du begrænse de fleste andre planteolier, især solsikke- og tidselolie, der indeholder store mængder linolsyre, som ikke er gavnlig. Øg også gerne indtaget af fedtholdige madvarer som avokado, nødder og kerner.

Gode kulhydrater under graviditeten

  • Frugt, rodfrugter og græskar

  • Linser og bønner

  • Batat (søde kartofler) og kartofler

  • Glutenfri korn og brød heraf: Brune ris, quinoa, amaranth, hirse og boghvede

  • Langtidshævet brød eller brød bagt med surdej (fermenteringsprocessen fjerner lektiner, fytin og delvist gluten)

Det bedste er, at du veksler lidt imellem de forskellige kulhydratkilder, da de har hver deres fordele og ulemper. Fx er det ikke hensigtsmæssigt at spise store mængder frugt og rodfrugter dagligt, da indholdet af fruktose er meget højt og belaster din lever. Faktisk er fruktose, i modsætning til hvad mange tror, langt værre for kroppen end glukose, da det optages direkte via leveren.
Hvis ikke du tåler kornprodukter, skal du selvfølgelig gå udenom dem. Jeg vil under alle omstændigheder anbefale dig at undgå de glutenholdige, medmindre det er langtidshævet eller bagt med surdej.
Det vigtigste er, at du mærker efter i din krop og handler på det, du mærker <3

OBS! Hvis du er insulinresistent eller har meget store svingninger i blodsukkeret, skal du spise dine kulhydrater i forbindelse med et hovedmåltid, hvor du også får fedtstoffer og protein.

Det kræver virkelig god mad, at være gravid

Herunder kan du se hvad en mangel potentielt kan medføre…

Mangel på fedt:

Dårlig udvikling af øjne og hjerne hos baby samt fødselsdepression hos mor

Mangel på protein:

Dårlig fosterudvikling generelt, nedsat mental funktion, caries (både hos mor og barn) samt fødselsdepression og (begyndende) osteoporose hos mor. Bemærk: dårlige tænder og knogler handler sjældent om mangel på calcium, det handler om mangel på kollagen og protein (protein er boghylden, der holder calcium = bøgerne på plads)

Mangel på fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K):

Nedsat immunforsvar samt dårlig udvikling af knogler og tænder (både hos mor og barn)

Mangel på B-vitaminer:

Anæmi (blodmangel) hos både mor og barn samt fødselsdefekter, som for kort tungebånd, læbe-ganespalte, tragtbryst, Downs Syndrom og visse hjertefejl. Læs mere her om hvorfor du skal tage folat og ikke folsyre

Mangel på magnesium:

Svangerskabsforgiftning hos mor og hyperaktivitet hos barnet (ADHD mm.). Sukker og hurtige kulhydrater er årsag til magnesiummangel, da der skal bruges 56 magnesium-molekyler for at nedbryde et sukrosemolekyle. Magnesium trækkes ud af knoglerne og andet væv. Mangel på magnesium medfører blodtryksstigning og risiko for udvikling af svangerskabsforgiftning

Mangel på jern:

Anæmi (blodmangel) hos både mor og barn samt svækket immunrespons og dårlig hjerneudvikling hos baby. Bemærk: Få tjekket din jern-status hos lægen. Det er nemlig langt fra alle, der behøver at tage tilskud af jern. For meget jern er problematisk, lige såvel som for lidt jern

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 1 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+