Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Men størst af alt er kærligheden

1. February 2019 -
Af: Steen Blendstrup
Men størst af alt er kærligheden. Artikel af Steen Blendstrup

Vi vil vist alle gerne have verdens bedste kæreste. I hvert fald den bedste for os. De fleste af os bestræber os også – når vi er i et forhold – på at være den bedste kæreste for vores kæreste. Men hvad er det, og hvordan opnår vi det? Det kan både deles op og koges ned.

Vi kan vist alle i større eller mindre grad citere Paulus’ Første Brev til Korintherne:

”Om jeg så taler med menneskers og engles tunger, men ikke har kærlighed, er jeg et rungende malm og en klingende bjælde ... Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind ... Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt ... Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden”

Fire slags kærlighed

Det er sprogligt og indholdsmæssigt smukt, men i en moderne læsning skal vi lige huske, at Paulus skrev på græsk, og på græsk er der hele fire forskellige ord for kærlighed. Paulus kærlighed er næstekærlighed (agape) – kærlighed til familiemedlemmer og nære venner.

Derudover er der storge, den naturlige kærlighed mellem familiemedlemmer, filia, broderkærlighed/kærlighed blandt venner, og endelig eros – ja netop den fysiske, erotiske kærlighed.

I forhold til at finde den bedste kæreste er det ikke helt dumt, at arbejde med denne opdeling af kærligheden i flere aspekter. Kærlighed er ikke kun én ting, men indgår i sine forskellige aspekter i mange relationer.

Den kærlighed, vi drømmer om til den bedste kæreste, indeholder alle disse elementer. Den naturlige tilknytning, blodets bånd (selv om vi strengt taget kun kan føle den til vores forældre og vores børn). Den opofrende kærlighed, hvor vi vil tage en kugle for vores elskede. Den næstekærlige, hvor vi vil dele alt med vores elskede.

Eros og elskeren

I vore dage stiller vi også høje krav til den erotiske kærlighed. Vi vil gerne have god sex. Vi vil gerne have sex ofte. Netop når sexen kvalificeres og kvantificeres oplever vi imidlertid tit en uoverensstemmelse mellem parterne i et forhold (som jeg som parterapeut må se at udrede).

Der er ikke noget galt i ”bare” at have lyst til sex. Finder vi en kompatibel partner, der tænder os, og som vi kan give og som giver os stor fysisk nydelse i sexen, så kan vi sagtens se hinanden som elskere. Uden at vi nødvendigvis ser hinanden som partnere, som kærester. Det er eros.

Vi kan endog nære stor hengivenhed for hinanden som elskere og være villige til at strække os langt for at hjælpe og beskytte hinanden … Der kan altså være et element af filia.

Men hvis vi ser bort fra, at vi gerne vil have og bevare en fysisk tiltrækning til vores livspartner (eller bare partner for en længere årrække), så er spørgsmålet, hvad der opfylder de andre delelementer af kærligheden, således at han/hun bliver den bedste kæreste.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at det ikke for alle er nogen kvalitet, at partneren bliver vedkommendes ”bedste ven” eller ”kammerat” (filia-kærligheden). For nogen kan denne nærhed tværtimod slukke den erotiske tiltrækning.

Hvad er det så, vi gerne vil finde i hinanden, for at opleve kærestetilknytningen – eros kombineret med agape og filia?

Listen

For at finde svaret skal vi se ud over vores umiddelbare ønsker til en kæreste. De meget udbredte ”lister”, som folk opstiller på deres datingprofiler, er meget overfladiske. Rigtig mange krav går på udseendet (højde, vægt m.m.). Alder er næsten også altid på listen.

Dertil kommer nogle egenskaber, hvor troskab ofte dukker op. En del kvinder ønsker sig en mand, der kan ”tale om følelser” eller i det hele taget tør sige sin mening. Nogle profiler efterspørger – givetvis af dårlig erfaring – orden i økonomien og/eller fast arbejde.

Andre vil gerne afstemme interesser. I en vis aldersgruppe er ønsket om at få/ikke få børn vigtigt. Mange vil gerne finde en partner, der gerne vil rejse. En, der kan lide hunde. Eller ikke ryger/drikker.

Listen kan for den sags skyld også indeholde krav om regelmæssig sex eller sex af en særlig art.

Regler og værdier

Det er imidlertid langt mere interessant at se på, hvad kravene (eller reglerne) på listen tilfører os af værdi. Det kan vi opstille i et skema:

Sådan kan du gå alle dine krav til en partner igennem.

Den næste vigtige tjekliste er, hvordan du selv kan dække disse behov. Det er en sidegevinst ved, at lave denne status på dit eget liv. Det er en misforståelse, at vi skal vente med at få vores behov dækket, indtil prinsen/prinsessen på den hvide hest dukker op.

Hvis vi selv dækker vores egne kærlighedsbehov, kan vi se meget klarere på en partner. Selvfølgelig er enhver kærlighedsrelation – ud over kærligheden til vores børn (altså grækernes storge) – baseret på en udveksling, hvor vi gør hinanden glade ved at tilfredsstille hinandens behov, men frem for at han/hun skal dække alle behov, kan vi være glade, hvis vi finder en, der tilfredsstiller de fleste.

Resten klarer vi så selv.

Kerneværdier

Endelig kan du gøre et interessant forsøg med dig selv. Du kan arbejde dig ind til dine kerneværdier – maggiterningen af, hvad der er vigtigt for dig (og det gælder ikke kun i forhold til en partner). Nogle gange er det en øvelse, jeg gennemgår med mine klienter, men du kan måske udføre den sammen med en ven, som kan udfordre dig, når du går i stå.

Spørgsmålet tager udgangspunkt i det, som er vigtigt for dig. Følelse for følelse, spørger du så: når du har xxx på den 100 % fede måde, hvad vil du så have? Og for hvert svar, spørger du igen: når du har yyy på den 100 % fede måde, hvad vil du så have?

Lag for lag skraber du dig ned til dine kerneværdier. Ofte vil det vise sig kernen i nogle af de behov, du har, i virkeligheden er den samme.

Men uanset, om du står tilbage med en eller ti kerneværdier, så har du nu fundet ind til dit inderste. Det som virkelig er vigtigt for dig.

Når du finder en partner, der matcher de værdier - ikke en soulmate, der komplementerer dine egenskaber, og fylder de huller, de føler, du har i dine egenskaber, men et helt menneske, der står ved sig selv og sine værdier (som altså matcher dine eller de fleste af dine) – så er der basis for en varig, ligeværdig og tryg relation.

En relation, hvor I vil hinanden det bedste. En relation, hvor I ”har hinandens ryg” (for nu at bruge en populær amerikanisme). Men selvfølgelig også en relation, hvor I kan være passionerede elskere.

En relation, hvor du har fundet din bedste kæreste.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 3 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Hvordan kan du ændre på dine tankemønstre? Artikel af Maya Fridan
Reiki healing - 7. February 2020
Af: Maya Fridan

Jeg ville ønske, at jeg kunne købe en dåse spray eller noget andet, der kunne fixe alle mine tanker, som kan hvirvle rundt i alle...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+