Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Er gluten synderen bag dit lave stofskifte?

12. August 2016 - Hormoner
Af: Yara Rasmussen
Er gluten synderen bag dit lave stofskifte? Artikel af Yara Rasmussen

Hormoner er budbringere i kroppen, der bestemmer funktionen af hver celle. For enhver hormon, der skal anvendes i kroppen, er der en tilsvarende receptor, som findes på en celles membran.

En ud af 8 kvinder vil kæmpe med en stofskifte problem i hendes levetid, og op til 90% af alle stofskifte problemer er autoimmune relateret og den mest almindelige er Hashimotos.

Tænk på receptorne som en særlig lås, som kun kan låses op af den specifikke hormon. For eksempel kan en skjoldbruskkirtlen receptor kun låses op af en stofskifte hormon og intet andet.

Der er kun to typer af receptor, der findes i hver celle i kroppen, stofskifte og vitamin D-receptor. For at sige det enkelt, hver eneste celle i vores krop er afhængig af skjoldbruskkirtlen, og det påvirker din sundhed på mange forskellige måder. Hvis dine stofskifte ikke fungerer optimalt, hverken vil resten af din krop.

LÆS OGSÅ Når mor er syg

Omkring 250 millioner mennesker verden over har lav skjoldbruskkirtel funktion eller lavt stofskifte. En ud af 8 kvinder vil kæmpe med en stofskifte problem i hendes levetid, og op til 90% af alle stofskifte problemer er autoimmune relateret og den mest almindelige er Hashimotos.

Det er vigtigt at forstå, at der er en 30% chance for, at antistof-testen til at diagnosticere Hashimotos vil præsentere et ubeslutsomt eller falsk negativt resultat, der forårsager at mange Hashimotos tilfælde gå udiagnosticeret i årevis.

Når gluten trænger igennem hullerne i tarmvæggen og ind i blodbanen, ser immunforsvaret det som en fjende og angriber det. Skjoldbruskkirtlens væv ligner gluten, immunforsvaret kan blive forvirret og starte med at angribe den.

Gluten-Stofskifte Storm

Da hovedparten af lav stofskifte problemer er et sted på det autoimmune spektrum, må vi se på, hvad der provokerer immunsystemet til at angribe skjoldbruskkirtlen. Hvad der sker, er et tilfælde af fejl vurderinger fra kroppens side, og gluten er en af de største syndere.

Når gluten, proteinet der findes i hvede og andre kornsorter, passerer gennem tarmens foring og ind i din blodbane, vil dit immunsystem angribe den fremmede invaderende fjende (gluten) med antistoffer til destruktion. Problemet er, at dit immunsystem kan forveksle skjoldbruskkirtlen med gluten, og angriber den også.

LÆS OGSÅ Hvilken hormontype er du?

Når gluten trænger igennem hullerne i tarmvæggen og ind i blodbanen, ser immunforsvaret det som en fjende og angriber det. Skjoldbruskkirtlens væv ligner gluten, immunforsvaret kan blive forvirret og starte med at angribe den. Reaktionen over for gluten kan vare op til 6 måneder og bliver forlænget hver gang du spiser noget med gluten i.

En række fødevarer kan krydsreagere med gluten. Dvs. kroppen vil også reagerer på disse, da den tror det er gluten. Det drejer sig primær om: Mælk, havre, boghvede, hirse, quinoa, majs, ris, kartofler, hamp, soja, chokolade, gær, kaffe, sesam, tapioca og æg.

Mennesker med utæt tarm har som regel problem med fordøjelsen i form af forstoppelse eller oppustehed efter måltiderne. Eller stivhed i musklerne, især om morgenen, foggy brain (tågehjerne).

Gluten Intolerance er ikke bare en Cøliaki sygdom.

Når folk tænker på gluten intolerance, tænker de typisk for cøliaki (CD), men dette er blot en manifestation af glutenallergi.

For at blive officielt diagnosticeret med cøliaki, skal der være en betydelig ødelæggelse af din tarmvæg (instestinal mikrovilli). En interessant undersøgelse viste, at mere end 25% af folk med cøliaki har en ubalance i stofskiftet. Kun omkring 10% af mennesker med cøliaki har indlysende mave/tarm symptomer, og det forårsager at mange mennesker går rundt udiagnosticeret.

Funktionel medicin indser, at der er millioner mennesker med autoimmune sygdomme, der falder gennem revner i den konventionelle medicin og overladt til sig selv.

LÆS OGSÅ Stress og akupunktur

Det anslås 1 af 20 mennesker verden rundt, og nogle gange så mange som 1 ud af 3, har hvad der kaldes ikke-cøliaki gluten følsomhed (NCGS). Mange autoimmune syge vil undgå gluten i et par uger, for derefter at give op, usikker på om det forårsager dem problemer, men det kan det tage op til seks måneder at komme af med det inflammatoriske respons i kroppen.

Det er vigtigt at vide, at det at være glutenfri er som at være gravid. Enten er du det, eller er du ikke. Det er også afgørende at lære præcis, hvordan man kan gå glutenfri på den rigtige måde med sund, antiinflammatorisk kost.

Så hvad gør du, hvis du mistænker gluten for at forårsage dine problemer?

Første trin er at blive testet og finde ud om du har utæt tarm. Det kan du gøre med en IPA-test (intestinal Permeability Test), som er en urin prøve. Du kan få testet din mave/tarm for utæthed hos kvindeibalance.com. Kontakt mig for yderligere oplysninger.

Din tarm kan være utæt pga. af en række forskellige årsager, men kost og livsstil er det første sted, du skal kigge på. Mennesker med utæt tarm har som regel problem med fordøjelsen i form af forstoppelse eller oppustehed efter måltiderne. Eller stivhed i musklerne, især om morgenen, foggy brain (tågehjerne).

Selvom det i starten kan virke uoverskuelig og besværlig at fjerne gluten fra din kost, er det nødvendigt hvis du har en autoimmune sygdom eller/og stofskifte ubalance. Det er nok den mest effektive måde at behandle din autoimmune stofskiftesygdom på, hvis gluten er den bagved liggende årsag til din krops autoimmune reaktion mod din skjoldbruskkirtel. Er du i tvivl, så bliv testet så du på forhånd ved om det er den rette vej for at slukke din krops autoimmune reaktion.

Kilde: Dr. William Cole, Pubmed.com, Chris Kesser M.D., Dr. Tom O’bryan.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.5 af 5. 2 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (1)

  1. Katja
    Katja på 24.09.2022
    Denne stofskifte test viste at jeg havde lavt stofskifte: https://betterlabs.dk/collections/stofskifte-test

    Men kan det være på grund af gluten i virkeligheden? Og hvad koster en intestinal Permeability Test hvis det er?

    KH Katja

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+