Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Sådan laver du en Yoni damp

2. December 2016 - Intuition * Selvhelbredelse  * Personlig udvikling
Af: Carina Lyall
Sådan laver du en Yoni damp. Artikel af Carina Lyall

At dampe sit underliv er en praksis, der vinder mere og mere ind i den moderne kvindes selvpleje. Det er noget, der oftest vækker et lille smil eller grin, men blandingen af urter og damp viser sig at have en stor effekt på både krop og sjæl.

De seneste år er der kommet øget fokus på den power, der ligger i vores cyklus. Og heldigvis for det! Vi får ny - gammel - viden om måder at forbinde os til og yde omsorg for vores kvindelige dele. Her er yoni dampen også blevet en populær praksis. Brugen af Yoni damp, v-steam, yoni-steam til at skabe større kontakt til og healing af underlivet er en gammel praksis set over hele verden fra Asien, Afrika til Europa.

Dette er noget, jeg har gjort i flere år. Det er dog første gang, jeg skriver om det, og jeg ved, at det fremkalder smil på de flestes læber. Oftest når jeg taler om det, er reaktionen “Æhh, hvad gør du?”, “Ej hvorfor?” og “Det lyder helt crazy” og så grineanfald. Min oplevelse er, at når det er afprøvet, er tonen en anden… det føles rart, afslappende, afspændende, nærende.

Det giver så god mening for mig i praksis og for den mere spirituelle del af mig. Vi holder på mange historie i og om denne del af os. Det kan være en forløsning.

LÆS OGSÅ Tør du stille spørgsmålstegn ved dine overbevisninger?

Yoni-steam understøtter vores forbindelse til vores yoni, vagina, fisse eller det navn du foretrækker at kalde dit ‘down there’.

Jeg kan lide at tænke på det som et reelt egenomsorgsritual. Traditionelt i kulturer over hele verden, er yoni dampen blevet brugt til at rense vævet i underlivet, men særligt for kvinder med frugtbarheds- og menstruationelle udfordringer, som kraftige blødninger, smerter, lugtgener, lange blødninger m.fl. Efterfødselsdampen er også flittig brugt, især i Syd Amerika.

Mulige virkninger er:

 • Reducerer menstruationssmerter

 • forbedrer søvn

 • reducerer oppustethed og ubehag i forbindelse med cyklus

 • støtter i forbindelse med infektioner

 • assisterer i heling af hæmorider

 • øger cirkulation

 • afspænder nervesystem og psoas

 • regulerer uregelmæssig cyklus

 • lindrer symptomer på overgangsalder

I dag bruges den af en bred vifte af kvinder, både som et spirituelt men også praktisk værktøj.

(Kilder: Rosita Arvigo, Arvigo Therapy og Keli Garcia, Steamy Chick)

Det praktiske.

Først og fremmest kan du sagtens gøre det hjemme, prøve dig frem - med øje for de sikkerhedshensyn jeg nævner længere nede. Der er også mulighed for at få lavet en plan, hvis man ønsker at arbejde med specifikke udfordringer. Jeg laver oftest 3 måneders planer for at arbejde med det i dybden.

Sidder du derhjemme og tænker, at du vil give det et forsøg, så er der forskellige ting, du skal anskaffe dig.

Urterne

Du skal bruge urter. Der er en bred vifte, du kan vælge fra. Nogle bruger urter fra kinesisk medicin andre Nord Amerikanske. Jeg forsøger kun at bruge Europæiske urter og altid økologisk dyrket. Det er mere et miljøspørgsmål for mig og ikke et udtryk for virkning.

I en detaljeret plan kigger vi på dine udfordringer og matcher urterne til dette. Er du blot nysgerrig og vil eksperimentere, så kan en universal blanding sagtens bestå af 2 eller flere af disse:

 • Rosmarin

 • Bynke

 • Mælkebøtte

 • Kamille

 • Lavendel

 • Rosenblade

 • Hjertespand

 • Røllike

 • Morgenfrue

Listen er lang men med disse, har du et super godt udgangspunkt.

Du kan bruge både tørret og friske urter. Vælger du tørret, så brug omkring en deciliter, er det friske så gang det med 3.

Orker du ikke at rode rundt med dette, kan du købe færdigeblandinger hos mig eller lav en søgning på Etsy. Der er mange kloge urtekoner rundt omkring der laver smukke blandinger.

Brug aldrig æteriske olier, de er alt for koncentrerede.

En gryde af rustfrit stål eller porcelæn (for at sikre at der ikke afgives kemikalier mv. fra gryden).

Tæpper, varm trøje eller noget andet der kan holde dig varm.

Ting der kan hjælpe dig med afslapning, så som bøger, musik, meditationer

Toilet, særlig steam-stol, kurvestol med løs flet, mælkekasse. Vigtigt er at du sidder behageligt, og at dampen kan nå underlivet.

LÆS OGSÅ Tør du stille spørgsmålstegn ved dine overbevisninger?

Sådan gør du.

Afsæt minimum 1,5 time. Så vidt muligt, sørg for at du kan gøre det uforstyrret. Aften er et godt tidpunkt, så du kan gå i seng direkte efter.

Beslut dig for hvor du skal sidde. Vælger du toilettet, kan en del af ritualet være at rengøre og indrette rummet med stearinlys, musik eller hvad du har brug for.

Bring urterne i kog, lad dem koge i ca 5-10 minutter. Tag dem af varmen og lad blandingen afkøle i 5-10 minutter.

Find en gryde eller skål der passer ned i toilettet eller under den stol du har valgt. Hæld urterne i og sæt gryden godt stabilt ned i toilettet.

OBS. husk altid at teste dampen INDEN du sætter dig. Sikre dig, at det ikke er for varmt, så du ikke brænder dig. Der skal være varmt, men vi skal ikke lide eller koge vores underliv!

Sæt dig ind over dampen og pak dig ind i dynen eller tæppet.

Sid i 20-30 minutter. Hvis du føler, at du ikke kan sidde så længe så respekter dine grænser her. Et lille men kan være at udfordre kedsomheden, er det den du ikke kan være i, eller har kroppen fået det den skal have?

Når du er færdig lægger du dig på sengen eller et andet behageligt sted. Lig her i 1 time, gerne længere hvis du har tiden til det. Husk at holde dig varm. Dette er en vigtig del af yoni dampen, idet det tillader blodet at cirkulere fra bækkenet ud i kroppen som en helhed.

Ting du skal være opmærksom på.

Når du damper, stiger blodcirkulationen voldsomt. Det betyder også, at der er tidspunkter, hvor du ikke skal lave en yoni damp.

Tidspunkter hvor du ikke skal dampe:

 • hvis du er gravid, eller tror du kan være

 • har din menstruation

 • har åbne sår

 • bløder kraftigt, så tal med din specialist om dette

Har du udfordringer eller er i behandling for en sygdom, hvor du er i tvivl, om det er en god ide, så tal med din læge. Dette er en nænsom praksis, men det er godt at være sikker og tryg, inden man går i gang.

LÆS OGSÅ Santa baby …

Hvor ofte må jeg gøre det?

Det vil variere afhængigt af de udfordringer, du har. Hvis du søger denne praksis for at lindre specifikke udfordringer, ville det være klogt at få en personlig plan lavet.

En gang om måneden kan være fint. Husk blot aldrig under blødning. Ellers kan det være et skønt ritual til at symbolisere skift i livsfaser, årstider, højtider.

God fornøjelse. 

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.5 af 5. 8 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+