Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Yoga skaber balance i hormonerne

3. March 2016 - Krop i balance * Yoga
Af: Anne Goncalves
Yoga skaber balance i hormonerne artikel af Anne Goncalves

Vi kan alle komme ud for at have koks i hormonerne. Især vi kvinder er vant til at mærke til de naturlige månedlige ‘bølger’ i hormonerne, som kan skabe ubalancer – både fysiske og mentale. Og når vi rammer overgangsalderen kan det give alvorlige gener, som kan vare flere år, indtil kroppen falder til ro igen.

Udover kroppens naturlige forandringsprocesser, bliver din hormonbalance også kraftigt påvirket af fx stress. Så er du stresset skyder kortisol- produktionen i vejret. For store mængder af stresshormonet kortisol kan bl.a. medvirke til, at du får forhøjet blodtryk, og det kan nedbryde dit immunforsvar og gøre dig træt og udbrændt.

Heldigvis er der masser af hjælp at hente i yogaen.

Yoga skaber balance i hormonerne

Yoga og vejrtrækningsøvelser er kendt for at regulere hormonbalancen, og derfor kan kvinder, der er påvirkede af hormonelle ubalancer, som skyldes fx stress eller overgangsalderen, få rigtig meget gavn af yoga som hjælp til at skabe balance i kroppen igen.

Mange yogastillinger og åndedrætsøvelser kan stimulere de indre organer og kirtler i kroppen, som har en indvirkning på din hormonbalance. Ikke mindst bliver du rolig og afslappet,og yoga er i sig selv rigtig godt mod stress, da det sænker niveauet af stresshormoner i kroppen.

LÆS OGSÅ Hvilken hormontype er du?

I yogaen forenes den fysiske træning med en mental og spirituel praksis – det er en forening af krop, sind og sjæl. Og hvad er det så at yogaen kan? Udover at træne styrke, smidighed og øge din kropsbevidsthed, beroliger det nervesystemet, reducerer stress og skaber balance i dine hormoner.

Åndedrætsøvelse: Chandra Bhedana

Åndedrætsøvelser er et godt sted at starte og nemme at lave på egen hånd, til hver en tid i løbet af din dag, når du trænger til en rolig stund.

Chandra Bhedana er en meget beroligende åndedrætsøvelse, hvor du ånder ind gennem venstre næsebor og ud gennem højre.

LÆS OGSÅ  Når mor er syg

Chandra betyder måne på sanskrit og repræsenterer sindet, det feminine og en kølende, beroligende energi. Og den energi bliver netop fremhævet ved at ånde ind igennem venstre side af næsen – vores yin side.

Sådan laver du Chandra Bhedana:

  • Sæt dig i en behagelig stilling med rank ryg.

  • Lav en knytnæve med højre hånd, stræk tommelfinger, ring- og lillefinger ud. Hold hånden op foran næsen så tommelfingeren kan presse ind mod højre side af næsen og ring- og lillefinger kan presse mod venstre side af næsen.

  • Sæt tommelfingeren mod højre side af næsen, så du lukker af for næseboret.

  • Ånd langsomt ind gennem venstre næsebor.

  • Luk af for venstre næsebor og ånd langsomt ud gennem højre næsebor.

  • Luk af for højre side og ånd ind igennem venstre side, ånd ud gennem højre.

  • Fortsæt et par minutter eller indtil du føler dig rolig igen.

Yogaøvelser for hormonel balance

Generelt er der hjælp at hente i foroverbøjninger, bagoverbøjninger og twists, hvor du enten trækker sammen eller strækker ud og på den måde stimulerer og skaber balance i hormonproduktionen.

LÆS OGSÅ Interview med Steinar Ditlefsen

Paschimottanasana

I denne foroverbøjning får du et stræk af hele kroppens bagside.

Sid på gulvet med benene strakt ud foran dig. Flex fødderne, så tæerne peger op, ret ryggen og tag en indånding. På en udånding læner du dig fremover og ud over benene. Lad ryggen runde, og hvis det føles ok i nakken, kan du lade hovedet blive tungt og søge ned mod benene. Placér enten dine hænder i gulvet, på benene, eller tag fat i dine fødder. Det betyder ikke noget, hvor langt du kommer frem, men at du tager stillingen til det punkt, hvor du mærker et stræk på bagsiden af benene, hasemusklerne og i ryggen. Bliv siddende her i 5-10 gode dybe vejrtrækninger og kom langsomt op igen.

LÆS OGSÅ Til fryd og til frugtbarhed

Ved at du læner dig forover, krummer du sammen i maven, og det giver dine indre organer en massage. Det kan bla. Hjælpe, hvis du har problemer med fordøjelsen, og det stimulerer nervesystemet og virker afbalancerende og beroligende. Kan du ikke komme særligt langt frem, fx pga. stive haser, så sæt en pude ind mellem mave og lår, så du får lidt massage af maven og organerne på den måde.

Marichasana

I denne stilling drejer du overkroppen og får et stræk op langs hele rygsøjlen, samtidigt med at du kan presse benet ind mod maven, så dine indre organer og æggestokke bliver masseret. Sæt dig med højre ben strakt og foden flexet, træk venstre knæ op til brystet og grib fat om benet med højre arm. Løft op igennem brystet på en indånding og på en udånding drejer du rundt mod ventre side. Slap af i kæber, hals og nakke, så du undgår at ‘hive’ hovedet om til siden, og lad istedet drejningen komme nede fra midterkroppen. Tag 5-10 gode dybe vejrtrækninger, gerne så maven presser mod låret (ellers placér en pude ind imellem lår og mave) og skift så til modsatte side.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET KROP I BALANCE - FEDT NOK!

God fornøjelse med yoga!

Namasté

Anne

LÆS OGSÅ Lyt til din krop og undgå stress

Kunne andre i dit netværk have glæde af 'Yoga skaber balance i hormonerne*? Del meget gerne på de sociale medier

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.8 af 5. 4 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+